Bewustwording kinderkanker in september centraal bij Lions Club Paramaribo Felice

In de maand september wordt wereldwijd aandacht besteed aan kinderkanker, ook wel bekend als Childhood Cancer Awareness Month. Lions Club Paramaribo Felice heeft ervoor gekozen om de samenleving bewust te maken van dit onderwerp. Ze delen het verhaal van de jonge Thiaro, wiens ouders vorig jaar de club benaderden voor steun bij zijn behandeling in Columbia.

Thiaro Doelkarim is een jonge en vrolijke jongen die twee jaar geleden werd gediagnosticeerd met leukemie, waardoor zijn scholing onderbroken werd. Zijn moeder Suzy, een sterke vrouw en onderwijzeres, bracht hem naar Columbia voor chemotherapie, ondanks haar zorgen en angsten. Ze heeft de zware behandelingen doorstaan dankzij de steun van de artsen, mede-Surinaamse ouders in Columbia en haar familie.

Suzy benadrukt het belang van vroegtijdige medische hulp bij vermoedens van abnormale symptomen bij kinderen. Dr. Els Dams, internist-oncoloog verbonden aan het Diakonessen ziekenhuis, benadrukt dat kinderkanker verschilt van kanker bij volwassenen en dat de overlevingskansen goed zijn als de ziekte vroeg wordt ontdekt en behandeld.

Leukemie, een vorm van bloedkanker, is de meest voorkomende vorm van kinderkanker. Dr. Dams werkt aan een Nationaal Kankerplan voor Suriname om preventie en behandeling van kanker te verbeteren. Het bewustzijn over kinderkanker in het Caraïbisch gebied is beperkt, wat de overlevingskansen beïnvloedt.

Momenteel worden patiënten voor behandeling naar Columbia verwezen vanwege de hoge kosten. Er wordt echter gestreefd naar de ontwikkeling van behandelingen in Suriname, hoewel dit uitdagingen met zich meebrengt.

error: Kopiëren mag niet!