Congres “Sarnámi en Hindi nu en in de toekomst”.

Op 5 september 2023 hield stichting Hindi Parishad (SHP) in verband met haar 46-jarig bestaan, een congres met als thema “Sarnámi en Hindi nu en in de toekomst”.

Dit evenement was open voor iedereen die zich voor deelname wilde opgeven. Zoals gebruikelijk bij evenementen van SHP waren er genodigden en belangstellenden. De SHP mag terugzien op een goed bezocht congres.

Onder de gasten behoorden: de minister van Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur dhr. H. Orie, de voorzitter van Stg. Mata Gauwri, terwijl de Shri Sanatan Dharma werd vertegenwoordigd door Mevr. Aartie Kalpoe.

De inleider dhr. K. Firtoe, secretaris SHP opende het congres om 18.30u.

De sprekers mevr. L. Lalaram, dhr. R. Baldew, dhr. R. Baldewsingh (in videoboodschap) en de minister van OWC namen achtereenvolgens  het woord. Alle sprekers waren het erover eens dat er werk aan de winkel is, om het Sarnámi te behouden.

Voor de tweede helft van het congres werden de deelnemers in 5 groepen gedeeld, waarbij men het hoofd kon buigen over een 5-tal vragen om de discussie structuur te geven.

Hierna werden de resultaten gepresenteerd.

Opvallend was, dat alle groepen de volgende mening deelden:

1. Sarnámi (en ook Hindi) zijn belangrijk omdat dat de deur opent naar dharma.

2. Voor het behoud van de eigen taal zullen moderne hulpmiddelen gebruikt moeten worden, zoals social media, televisie en radioprogramma’s.

3. Hindi online, maar ook Sarnámi moet toegankelijk zijn voor iedereen die interesse heeft, dus niet alleen voor hen die er al mee bekend zijn.

4. Jonge ouders moeten bewust worden gemaakt van het belang van behoud van eigen taal en identiteit.

Een vijftal panelleden t.w. de heren S. Pramsoekh (voorzitter SHP), G. Kalpoe, R. Baldew en de dames L. Lalaram en M. Gisaidoobé ging in op vragen van de deelnemers.

error: Kopiëren mag niet!