Lezen en schrijven lijkt anno 2023 een groot probleem te zijn onder leerlingen. Veel leerlingen kunnen nog niet behoorlijk lezen en schrijven, terwijl ze hiertoe wel in staat zouden moeten zijn, gezien de leerjaar waarin zij zitten. Denk maar aan leerlingen van leerjaar 5 en 6. Zowel leerkrachten en ouders hebben melding van dit probleem gemaakt. Het is daarom belangrijk de kinderen te helpen hun lees- en schrijfvaardigheid te verbeteren.
Leesvaardigheid
Leerlingen kunnen hun leesvaardigheid bijvoorbeeld verbeteren door regelmatig te lezen. Zowel leerkrachten als ouders kunnen de kinderen aanmoedigen om dagelijks te lezen, hetzij boeken, tijdschriften, kranten, of online artikelen. Het opbouwen van een leesgewoonte is essentieel voor verbetering. De leerlingen kunnen ook aangemoedigd worden om diverse soorten teksten te lezen, zodat hun begrip en woordenschat verbreed wordt. Ook is het belangrijk dat kinderen begrijpen wat ze lezen, dit kan getoetst worden aan de hand van vragen.
Verder is het belangrijk om hardop te lezen. Het valt op te merken dat leerlingen vaak niet hardop durven te lezen, omdat ze bang zijn dat ze uitgelachen zullen worden als ze de woorden verkeerd uitspreken. Het hardop lezen van teksten kan daarentegen juist helpen bij het verbeteren van uitspraak en begrip. Daarnaast moet gezorgd worden voor variatie in leesmateriaal. De leerlingen moeten toegang hebben tot teksten die aansluiten bij hun interesses en leesniveau.
Schrijfvaardigheid
Om de schrijfvaardigheid te verbeteren is het belangrijk dat leerlingen dagelijks schrijven. Dit kan bijvoorbeeld in een dagboek. Ze kunnen bijvoorbeeld neerpennen hoe zij hun dag ervaren hebben. De leuke momenten, maar ook de minder leuke momenten van de dag. Dit helpt bij het ontwikkelen van schrijfvaardigheid en expressie.
Leerkrachten kunnen ook helpen om de schrijfvaardigheid te verbeteren door schrijfopdrachten te geven die betrekking hebben op de lesstof of thema’s die leerlingen interesseren. Het is ook belangrijk om feedback te geven op geschreven stukken van leerlingen. Positieve feedback en aanmoediging zijn cruciaal om het zelfvertrouwen en motivatie te vergroten bij leerlingen.
De leerlingen kunnen ook aangemoedigd worden om steeds nieuwe woorden te leren en die in zinnen te gebruiken. Daarnaast kan ook gewerkt worden aan grammatica en spelling, zodat leerlingen hun schrijfvaardigheid blijven verbeteren.
Individuele ondersteuning
Het is belangrijk om individuele ondersteuning te bieden voor leerlingen die extra hulp nodig hebben, zoals ‘tutoring’ of speciale programma’s voor lees- en schrijfvaardigheid. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van technologische hulpmiddelen. Er zijn tal van apps en software beschikbaar die kunnen helpen bij het verbeteren van lees- en schrijfvaardigheden.
Stimulerende omgeving
Het is verder belangrijk om een stimulerende omgeving te creëren waarin boeken, schrijfmateriaal en andere lees- en schrijfhulpmiddelen gemakkelijk toegankelijk zijn. Het is goed om te bedenken dat leerlingen vaak leren door het gedrag van volwassenen na te bootsen. Het is daarom belangrijk om te laten zien dat lezen en schrijven waardevolle activiteiten zijn, door het zelf te doen.
Geduld en consistentie
Het verbeteren van lees- en schrijfvaardigheden vereist geduld en consistentie. Het is belangrijk om de voortgang van leerlingen te volgen en aan te passen aan hun behoeften en niveaus.