De Argentijnse centrale bank heeft nog maar 28 miljard dollar aan reserves

De Argentijnse centrale bank heeft op 31 augustus 2023 slechts 28 miljard dollar aan reserves over, wat een aanzienlijke daling is ten opzichte van het begin van het jaar toen ze nog $44,6 miljard hadden. Deze ontwikkeling vindt plaats in aanloop naar de verkiezingen op 22 oktober.

De huidige minister van Economie, Sergio Massa, is de kandidaat van de regerende partij, terwijl de huidige president, Alberto Fernández, zich niet herkiesbaar stelt.

In 2019 bedroegen de hoogste reserves van Argentinië 77,4 miljard dollar onder voormalig president Mauricio Macri. Macri ontving tijdens zijn presidentschap een lening van 57 miljard dollar van het IMF en verliet zijn ambt met 39,4 miljard dollar aan reserves. Toen hij aantrad in 2016, waren de reserves bijna hetzelfde, namelijk 39,3 miljard dollar.

In 2022 keurde het IMF onder leiding van Fernández een lening van $44 miljard aan Argentinië goed, waarmee het de schuld van 2018 kon verlengen. In juli gaf Argentinië aan geen dollars te gebruiken om een schuld van 2,7 miljard dollar aan het IMF af te betalen, in plaats daarvan zullen ze een lening en Chinese yuan gebruiken.

De financiële situatie van Argentinië is momenteel een belangrijk onderwerp, vooral met de naderende verkiezingen. Het land heeft in het verleden te maken gehad met meerdere financiële crises, waaronder de ernstige economische neergang van 2001.

De leiderschappen van voormalig president Cristina Kirchner (2007-2015) en Mauricio Macri (2015-2019) hebben beide uitdagingen op financieel gebied gekend. Kirchner voerde populistisch beleid en liet een worstelende economie achter, terwijl Macri marktvriendelijke hervormingen probeerde door te voeren, maar te maken kreeg met toenemende schulden.

error: Kopiëren mag niet!