De Stichting voor Covid slachtoffers, is vorig jaar opgezet met als doel het beheren en opzetten van monumenten ter nagedachtenis van de COVID-19 slachtoffers in Suriname.
De stichting heeft ook als doel het verbeteren, bevorderen en positief beïnvloeden van de gezondheidszorg middels training, educatie en voorlichting.
De inspiratie voor het oprichten van deze stichting kwam vanuit de voorzitter, die tevens een naaste persoon verloor aan de COVID-19 ziekte. In een gesprek met Dagblad Suriname, gaf de voorzitter van de stichting, de heer Anwar Moenne, verder uitleg over dit monument.
Eerder dit jaar werd er door de voorzitter en enkele bestuursleden een naambord onthuld aan de Flustraat in Paramaribo, waar het monument zal komen te staan. Voor het realiseren van dit monument is er medewerking verleend door de districtscommissaris, het ministerie van Openbare Werken, directoraat Cultuur, en het ministerie van Volksgezondheid.
De financiering van dit monument zal geschieden middels het eerste fundraising project. “Wij zijn afgelopen maandag gestart met de fundraising voor het monument”. Er is een donatie box die een ronde zal maken op bekende plekken. “Mensen kunnen ons ook benaderen via de sociale media kanalen van de stichting, zodat de gemeenschap ook een bijdrage kan leveren aan het tot stand komen van dit monument”, aldus de heer Moenne.
De voorzitter van de stichting geeft aan dat het publiek positief gereageerd heeft op de oprichting van dit monument. De stichting zal ook door gaan met voorlichting en het draaien van trainingssessies. “Mensen met onderliggende ziekten, hebben een grotere kans op Covid, daarom is het van belang mensen bij te scholen en aan te leren hoe je kan werken aan een gezonde leefstijl”. De heer Moenne geeft aan dat het monument een bijzonder impact zal hebben op de gemeenschap. “Men moet alles kunnen verwachten. Het is een ziekte waarover niemand wist en men wist ook niet hoe ermee om te gaan. Je moet dus altijd ready zijn”, geeft de voorzitter aan.
De betekenis van het ontwerp van het monument is de afbeelding van mensen die werden en nog steeds getroffen worden door Covid. Het is een vijfhoekig (pentagon) platform ter symbolisatie van de vijf grootste bevolkingsgroepen in Suriname en de vijf elementen, waaruit het menselijk leven is opgebouwd. Daarbinnen zijn vijf mensen opgetrokken, ter uitbeelding van de nabestaanden die uitreikend naar hun geliefden uit het leven zijn weggerukt. Dit monument symboliseert een sterk emotioneel verlangen naar het samen zijn, van de Covid slachtoffers en hun naasten.
Suriname heeft tot heden 82.588 geregistreerde gevallen van Covid en 1408 geregistreerde overledenen als gevolg van het virus.
SD