Tientallen burgers zijn de afgelopen twee dagen gedood in de Soedanese hoofdstad Khartoem.

Inwoners van de door oorlog verscheurde stad meldden dat er zondag opnieuw artillerie- en raketbeschietingen plaatsvonden, dit is nu al de vijfde maand van de oorlog tussen het leger en paramilitaire strijders.

“De dodentol als gevolg van het luchtbombardement in het zuiden van Khartoem op zaterdag is gestegen naar twintig burgerslachtoffers,” aldus een verklaring van het verzetscomité van de wijk.

Sinds het begin van de oorlog tussen het reguliere leger en de paramilitaire Rapid Support Forces op 15 april zijn er naar schatting ongeveer 5.000 mensen om het leven gekomen, volgens conservatieve schattingen van het Armed Conflict Location & Event Data-project.

De Soedanese strijdkrachten controleren het luchtruim en voeren regelmatig luchtaanvallen uit, terwijl RSF-strijders de straten van de hoofdstad domineren.

Meer dan de helft van de 48 miljoen inwoners van Soedan heeft nu humanitaire hulp en bescherming nodig, en volgens de Verenigde Naties zijn zes miljoen mensen “één stap verwijderd van hongersnood”.

De oorlog heeft ongeveer 3,8 miljoen mensen in eigen land ontheemd gemaakt, zegt de VN, terwijl nog eens een miljoen de grenzen naar buurlanden zijn overgestoken.

Bijna vijf maanden later zijn er geen tekenen van afname van het geweld.

error: Kopiëren mag niet!