Seizoendrama met padieopkoopprijs begonnen

Nu dezer dagen de padieoogst in het district Nickerie van start is gegaan, begint ook het steeds terugkerende drama rond de opkoopprijs de kop op te steken. Naarmate de oogst de komende weken op stoom zal komen, zal ook het “gehaal en getrek” tussen padieboeren aan de ene kant, en de padieopkopers/pelmolenaars aan de andere kant in intensiteit oplaaien. 

De steeds terugkerende drama rond padieopkoopprijs is deze keer in de Nationale Assemblee begonnen.

Mahinder Jogi (VHP) noemde afgelopen dinsdag tijdens de openbare vergadering het absurd dat pelmolenaars/opkopers een prijs van niet meer dan SRD 650 voor een baal natte padie van 79 kilo aanbieden. Dit is veel lager dan de gemiddelde opkoopprijs van SRD 850 van het vorige seizoen (maart/april).

De productieomstandigheden voor de padieboer dit seizoen zijn slechter geworden. De parlementariër noemt de verhoogde kosten die boeren hebben moeten maken vanwege de prijsstigingen. Ondermeer wijst hij ook op de extra brandstofkosten die gemaakt zijn met het pompen van water om de padiearealen te bevloeien. Door de aanhoudende droogte van de voorbije weken hebben vele boeren hun pompen moeten inzetten om het water uit de irrigatiekanalen in hun padiearealen te krijgen. Vanwege het lage waterpeil als gevolg van de aanhoudende droogte kan het water niet middels zwaartekracht de arealen bereiken. 

Kostprijscalculaties

Jogi vraagt zich hoe de kostprijscalculatie van de padieopkopers/pelmolenaars eruitziet, en wat de calculaties zijn van de boeren. Ook wilde hij weten of er van overheidszijde ook een kostprijscaluclatie is gemaakt. Op een toon die Jogi eigen is, vraagt hij zich af wat de regering gaat doen om de boeren te bevrijden van de juk van de opkopers/pelmolenaars. Vanwege de goede relaties die Landbouw, Veeteelt en Visserij-minister Parmanand Sewdien met bepaalde pelmolenaars heeft, had Jogi verwacht dat er wat bewegingen zouden zijn met betrekking tot de opkoopprijs die in het voordeel zouden zijn van de boeren. Hij zegt echter geen bewegingen te zien in het voordeel van de boeren. Straks moeten de boeren ook nog btw betalen voor al hun inputs. 

De parlementariër vraagt de dringende aandacht van de regering voor de agrarische sector in het algemeen, maar in het bijzonder voor padieboren met betrekking tot de opkoopprijs. Jogi vindt dat de padieboer niet overgelaten moeten worden aan de willekeur van de padieopkopers/pelmolenaars. Hij benadrukt opnieuw zijn positie met betrekking tot wijziging van de wet btw welke nu in behandeling is in het parlement. 

Indien verbruiksgoederen ten behoeve van de agrarische sector onderhevig zullen worden gesteld aan btw, zegt hij niet mee te zullen werken aan de goedkeuring van de wijziging van de wet btw. De wijziging van de wet btw houdt in de kern in, dat de heffingsgrondslag verbreed wordt. De lijst van goederen die onderhevig zijn aan btw zal uitgebreid worden. De wetswijziging is bedoeld om btw-inkomsten van de staat omhoog te krijgen, omdat anders de “beoogde” inkomsten niet gehaald zullen worden. 

USD 24 naar USD 18 per baal

Een padieboer zegt tegenover Dagblad Suriname, dat de padieopkooprpijs van SRD 850 het vorige seizoen omgerekend tegen de toen geldende koers van gemiddeld SRD 35 voor de UDS neerkomt op circa USD 24 per baal. De SRD 650 die de rijstverwerkers nu aanbieden voor een baal padie komt omgerekend tegen de huidige koers van gemiddeld SRD 40 voor de USD, neer op rond de USD 16 per baal. Behalve dat de prijs nominaal veel lager is dan het vorige seizoen, krijgt de boer vanwege de koers- en prijsstijgingen, in waarde ook veel minder dan de kostprijs voor hun padie. De kosten voor grondbewerking, inzaai, kunstmest en andere inputs zijn sedert april in prijs gestegen.

“En toch hebben de opkopers het lef om notabene nominaal en in waarde een veel lagere opkoopprijs aan te bieden”, zegt een gebelgde padieboer aan Dagblad Suriname. Hij zegt te verwachten dat de pelmolenaars straks opnieuw met het argument komen dat de internationale rijstprijs is gedaald en dat er sprake is van zware concurrentie op de afzetmarkt. 

SS

error: Kopiëren mag niet!