Komt de oliegolf nog naar Suriname?

In alle internationale nieuwsartikelen over de mogelijke olieboom wordt steeds verwezen naar de verarmde economie die de regering Bouterse heeft achtergelaten en de uitdagingen waar president Santokhi voor staat. Ook het effect van het IMF-programma heeft zijn weerslag op de bevolking, die onrustig wordt doordat hun levensvreugde is verminderd. Dit heeft de afgelopen periode geleid tot protesten en onlusten.

FID TotalEnergies

Het steeds uitstellen van de definitieve investeringsbeslissing (FID) door de Franse maatschappij TotalEnergies zorgt ervoor, dat velen de hoop verliezen. Veel mensen zijn niet bereid om te wachten en verlaten het land op zoek naar een beter bestaan. Ook is het onduidelijk of TotalEnergies wel samen wil blijven werken met deze regering, omdat er in de oliewereld wordt gezegd dat ze niet tevreden zijn met de gemaakte afspraken in vergelijking met de afspraken die EXXON heeft in Guyana.

Daarnaast is het onduidelijk of TotalEnergies wel overgaat tot exploitatie van haar andere oliebronnen in de wereld. Staatsolie heeft hierin geen enkele invloed, behalve dat ze royalty’s ontvangen. Maar ze hebben geen inzicht in de plannen van TotalEnergies.

Suriname, dat kampt met politieke onrust en een schuldencrisis, vestigt de hoop op zijn oliesector nadat TotalEnergies de definitieve investeringsbeslissing van een miljard dollar voor Blok 58 heeft uitgesteld.

Blok 58 6.5 miljard vaten

De laatste taxatieboringen bevestigen dat Blok 58 maar liefst 6,5 miljard vaten exploiteerbare oliebronnen zou kunnen bevatten, wat de vooruitzichten vergroot voor een olieboom vergelijkbaar met die van buurland Guyana.

APA Corporation, de partner van TotalEnergies in Blok 58, meldde dat ruim 800 miljoen vaten olievoorraden zijn geïdentificeerd en streeft ook naar de oprichting van een LNG-platform in het offshore-Suriname.

President Chan Santokhi had zijn hoop gevestigd op een enorme oliegolf om de crisisgevoelige economie nieuw leven in te blazen. Die hoop werd de bodem ingeslagen. toen TotalEnergies de definitieve investeringsbeslissing van een miljard dollar voor Blok 58 uitstelde. Bezorgdheid over de boorresultaten en een hoge gas-olieverhouding voor de vijf ontdekkingen die sinds 2020 zijn gedaan, werden als redenen voor de vertraging genoemd. Die vertraging, waarbij de FID oorspronkelijk gepland was voor 2022, heeft de levering van de eerste olie in Suriname vertraagd, die de afgelopen jaren werd geteisterd door politieke onrust en een diepe economische crisis. Dit weegt op de nationale regering in Paramaribo, die kampt met een schuldencrisis en een extreme inflatie met dubbele cijfers.

De oorsprong van de economische crisis in Suriname kan worden gevonden in het tienjarige regime van voormalig president en veroordeelde moordenaar Desi Bouterse. Door de wijdverbreide corruptie, misdaden en buitensporige uitgaven bevond Suriname zich in een financieel verzwakte staat die nog werd verergerd door de pandemie van 2020, die hetland bijzonder hard trof. Suriname bleef ruim drie jaar lang in gebreke met zijn schulden, waarbij Paramaribo gedwongen werd een reddingspakket van 688 miljoen dollar te verkrijgen van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) in ruil voor het doorvoeren van opgelegde economische hervormingen om de uitgaven in toom te houden. De sleutel tot deze maatregelen was dat Paramaribo de Surinaamse dollar liet zweven, de brandstofsubsidies afschafte, de publieke loonuitgaven in toom hield en een plan implementeerde om de elektriciteitssubsidies geleidelijk af te schaffen.

Hervormingen

Deze hervormingen, samen met de stijgende kosten van levensonderhoud en de ongebreidelde inflatie met dubbele cijfers, veroorzaakt door de Centrale Bank die de Surinaamse dollar met 30% devalueerde voordat deze op de markt werd gebracht, leidden tot rellen waarbij demonstranten de Nationale Assemblee bestormden. Deze gebeurtenissen leidden tot de vrees voor toenemende politieke instabiliteit in een land waarvan ruim 40% van de inwoners in armoede leeft. Er werd gevreesd dat de toegenomen instabiliteit de pogingen om de staatsschuld te heronderhandelen zou doen ontsporen, hoewel Paramaribo er in mei 2023 in slaagde een deal te sluiten met de schuldeisers. Een regelrechte politieke crisis zal ook de economische situatie van Suriname verergeren, die een scherpe impact heeft op de voormalige Nederlandse kolonie. 

De inflatie blijft extreem hoog en bereikt een zorgwekkende 65,4% in april 2023 en daalt vervolgens naar 54% in juni 2023. Dit weegt zwaar op het geplande economische herstel van Paramaribo en zorgt er tegelijkertijd voor dat de kosten van levensonderhoud uit de hand lopen.

Hoewel er tekenen zijn dat er enkele zwaarbevochten economische overwinningen op komst zijn, wordt de Surinaamse economie nog steeds gebukt onder de excessen van de Boutrese-jaren en de gevolgen van de pandemie van 2020. Het is om deze redenen dat president Santokh hongerig naar de enorme aardolierijkdommen kijkt die zich vermoedelijk onder de territoriale wateren van Suriname bevinden. 

Paramaribo hoopt de enorme oliehausse te kunnen herhalen die gaande is in buurland Guyana, dat profiteert van een enorme door aardolie aangedreven economische meevaller waardoor de voormalige Britse kolonie opkwam als de snelst groeiende economie ter wereld. Deze plannen kregen in 2022 een zware klap toen TotalEnergies de cruciale FID van een miljard dollar uitstelde die nodig was voor de ontwikkeling van Blok 58 voor de kust van Suriname.

De ontwikkeling van Blok 58 lijkt, na een lange vertraging, weer op de rails te staan. TotalEnergies, 50% partner in het blok APA Corporation, rapporteerde consequent solide resultaten voor de evaluatieputten die werden geboord bij de ontdekkingen van Sapakara en Krabdagu.

Volgens een verklaring van APA uit februari 2023 zijn bij de ontdekkingen van Sapakara en Krabdagu meer dan 800 miljoen vaten oliebronnen geïdentificeerd.

error: Kopiëren mag niet!