De N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) heeft aanzienlijke verliezen geleden bij de distributie van vloeibaar petroleumgas (LPG). Dit komt doordat de inkoopprijs van LPG hoger ligt dan de verkoopprijs ervan. De inkoopprijs omvat de OPIS Mont Belvieu Non-LDH midprice, plus een premie van USD 0,51 per gallon LPG en USD 17,00 per vat aan vrachtkosten.
De verkoopprijs wordt gereguleerd door de Surinaamse overheid en is sinds 2010 niet verhoogd. De verkoopprijs per bijvullen van een 20lb gasfles is ongeveer USD 1,85, terwijl de gemiddelde kosten rond de USD 8,75 per cilinder van 20lb liggen, exclusief vrachtkosten. Dit verschil wordt gecompenseerd door opbrengsten uit elektriciteits verkoop, waarbij de overheid en de EBS de kosten subsidiëren.
De EBS heeft een overeenkomst met Global Export Finance LLC (GEF) voor de inkoop van LPG tegen een premie van USD 0,51 per gallon. Olibis N.V., een aan GEF gelieerd bedrijf, financierde projecten voor capaciteitsuitbreiding en transmissielijn-upgrades. In de regio wordt LPG meestal geleverd door gasleveringsbedrijven in plaats van elektriciteitsbedrijven.
De EBS, eigendom van de overheid, wordt geadviseerd de volgende opties te overwegen:
Financiële scheiding van OGANE en verkoop, omdat het niet tot de kernactiviteiten behoort.
Overweeg het beëindigen van het contract met GEF en rechtstreeks inkopen bij LPG-leveranciers, waarbij verkoopprijzen in lijn zijn met kosten/marktprijzen.
Onderhandel met de overheid over een subsidiebedrag voor OGANE om break-even te bereiken.
Combineer opties 2 en 3 voor financiële stabiliteit van OGANE.
De EBS heeft langdurig financiële problemen door een te laag tarief om de kosten te dekken. In 2017 was het eigen vermogen negatief, met een schuld van meer dan 2,2 miljard SRD. De EBS kocht LPG van GEF tegen een hogere prijs dan de marktprijs, wat leidde tot winst voor GEF. Corruptie en gebrek aan doelmatigheid in bestedingen zijn ook genoemd als factoren die bijdragen aan de problemen van de EBS.
Het staatsbedrijf lijdt al lange tijd aan voortdurende verliezen en is afhankelijk van aanzienlijke subsidies van de Surinaamse overheid, zoals blijkt uit de begrotingen en financiële verslagen van het ministerie van Financiën. In een eerder interview in 2020 heeft jurist Antoon Karg opgemerkt, dat de regering Bouterse-Adhin opzettelijk aanbestedingen heeft vermeden en uiteindelijk deze verplichting uit de Comptabiliteitswet heeft verwijderd. Dit heeft geleid tot een zorgwekkende cultuur van corruptie, waarbij persoonlijke verrijking ten koste van de staat is gaan overheersen en een bedreiging vormt voor het gehele land. Er wordt beweerd dat bijna USD 70 miljoen via dubieuze praktijken en onregelmatigheden naar een kleine groep individuen is gegaan, ten nadele van de staat. Karg benadrukt dat dit onaanvaardbaar is en voldoende reden vormt voor een diepgaand onderzoek.
Dit gaf de politicus jurist Karg aan in 2022.
Het is bekend dat de internationale gasprijzen ook zijn gestegen en dat de prijzen onder de wereldmarktprijs worden verhandeld in Suiname.
De recente bekendmaking van de EBS geeft ook aan dat de staat wil stoppen met subsidies over de hele linie. Dit is gemakkelijk gezegd, aangezien alles wordt verwezen naar het IMF.
Echter, elke verhoging betekent een extra last voor de bevolking.
Wat echter nog nooit is gedaan en mogelijk ook niet zal gebeuren, is een financieel onderzoek naar mogelijke miljoenenfraude bij eerdere gasleveringen.
Er zijn veel twijfels, aangezien de betreffende partij veel connecties en netwerken heeft die naar verschillende belanghebbenden leiden.
Het zou kunnen worden afgedaan met een doofpotstrategie.
Uiteindelijk is het de bevolking die de kosten draagt en armoede blijft voortbestaan doordat rechtmatige gelden hen worden ontnomen.