Afgelopen week heeft het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur een persconferentie belegd, waarin zij de introductie van nieuwe leerboeken voor het schooljaar 2023/2024 bekendmaakte. Er zijn 35 leerlingen boeken en 38 handleidingen voor leerkrachten ontwikkeld. De leermaterialen zijn ontwikkeld voor de leergebieden Taal, Lezen, Rekenen, Geschiedenis, Kunst en Cultuureducatie en Bewegingsonderwijs.
Per 1 oktober 2023 worden de eerste 43 boeken beschikbaar gesteld voor de leerjaren 6 tot 8. Binnen voorgaande Basic Education Improvement Programs (BEIP), was men vooral bezig met het aanpassen van de eerdere leerjaren. Nu is er ook aandacht gegeven aan de Surinaamse context in de boeken. De boeken zijn in 2022 getest in 6 districten, middels een pilot project. Na feedback zijn de boeken aangepast, gedrukt en staan nu klaar voor distributie. De leesboeken zijn ontwikkeld door Surinaamse schrijvers voor de leerjaren 4 tot 8.
In gesprek met Dagblad Suriname geeft de Program Manager van het Second Basic Education Improvement Program (BEIP 2, fase 2), de heer Etiënne Joemai, nadere uitleg over de leerboeken. Volgens hem moeten investeringen in het onderwijs een continu karakter hebben. “Er was een noodzaak om de reeds verouderde boeken in de leerjaren 7 en 8 in het basisonderwijs te vernieuwen. Het zijn geen overgenomen boeken. Het zijn teksten, oefeningen, opdrachten en verhalen die aansluiten bij de belevingswereld van het Surinaams kind.”
Rekening houdend met de meertaligheid, worden bepaalde woorden in de boeken belicht in de verschillende talen die voorkomen in Suriname. Bij de selectie van de specialisten is er nauwkeurig gekeken naar de achtergrond van de ontwikkelaars van deze boeken. Deze boeken zijn een product van Surinamers voor Surinamers.
De trainingen van de leerkrachten zijn ruim vooraf gestart, gaf de heer Joemai aan tijdens de onlangs gehouden persconferentie. Vanuit het BEIP 2, fase 2 programma zijn er inspanningen gepleegd rondom het professionaliseren van leerkrachten. Vermeldenswaard is dat vanuit voornoemd programma, op basis van de behoeften van de diverse doelgroepen ondersteuning wordt verleend om aansluiting te vinden bij hun vraag. Naar aanleiding hiervan werd een compleet nieuw gebouw opgezet, waarin CENASU is gehuisvest, die betrokken is bij het trainen van de leerkrachten. Sinds 2018 worden er trainingen verzorgd in onder andere ICT, Differentiatie, Formatieve Toetsing en Ontwikkelingsgericht Onderwijs (OGO). De trainingen in OGO zijn gestart in 2022 en worden voortgezet, aldus de Program Manager.
Bij gebruik van de nieuwe boeken zal de leerkracht ook de nodige ondersteuning krijgen van het ministerie. De leerkrachten kunnen het best inschatten wat er op een bepaald moment nodig is aan uitleg om verhelderend te zijn naar de leerlingen toe.
“Het nieuwe lesmateriaal zal ook online beschikbaar zijn. Van de ouders wordt niet verwacht dat zij hun kinderen verplicht assisteren bij het maken van opdrachten uit de nieuwe boeken. Er wordt wel verwacht dat de ouders betrokken zijn en de ontwikkelingen van het kind in de gaten houden. Deze nieuwe boeken kunt u zien als een grote stap vooruit, om te komen tot een eigen Surinaams Curriculum. Het draagt bij aan de identiteit van onszelf als Surinamer. Dat mogen we samen koesteren”, aldus de Program Manager, Etiënne Joemai.
SD