Wat niet van jou is, kan je niet opeisen

Dit is een historisch feit dat wereldwijd merkbaar is

Alle landen die hun grondstoffen hebben verpand aan buitenlandse bedrijven of mogendheden zijn even arm of zelfs armer geworden.

Deze situatie is ontstaan door de gedachte die in de jaren 70 is ontstaan bij het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank, namelijk dat landen hun eigen grondstoffen niet moeten beheren. Ze werden overtuigd met het verhaal dat de staat zich niet moet bezighouden met commerciële bedrijfsvoering.

Onder druk van deze twee instellingen hebben veel landen gehoor gegeven aan deze gedachte. De landen die hun grondstoffen onder eigen beheer hebben gehouden, plukken daar tot op heden de vruchten van.

Een voorbeeld hiervan is de oliemaatschappij Saudi Aramco in Saoedi-Arabië. In Zuid-Amerika is Chili een uitzondering.

Zij heeft de kopermijnen niet geprivatiseerd onder Pinochet, waardoor het land tot de welvarendste landen van Zuid-Amerika behoort.

In ons eigen land, Suriname, hebben we gezien dat we ondanks meer dan 50 jaar bauxiet- en aluinaarde-industrie arm en onderontwikkeld zijn gebleven. De afspraken zijn verkeerd gemaakt en de grondstoffen zijn naar andere landen gegaan die hun eigen land hebben ontwikkeld.

Iedere Surinamer kan voor zichzelf nagaan wat we hieraan hebben overgehouden. Het enige wat Suralco heeft gebouwd zijn enkele bruggen en wegen, maar verder niets. Alles wat nog staat, is gemaakt met ontwikkelingshulp van Nederland.

We hebben zelf bitter weinig bereikt.

Ondanks het feit dat we hebben gezien hoe het niet moet, hebben we niets geleerd.Ook onze goudindustrie is verpand en de mooie cijfers zijn alleen interessant voor de aandeelhouders van de maatschappijen.

Hetzelfde zal gebeuren als er offshore olie wordt binnengehaald door het Franse bedrijf TOTAL. We zullen er weinig aan overhouden en doorgaan met dezelfde fouten als voorheen. We zullen arm blijven, met uitzondering van de kleine elite die de multinationals napraat voor hun eigen belang. De meerderheid mag “stikken”.

Zelfs de zogenaamde revolutionairen hebben bewezen dat ze de grootste uitbuiters zijn geweest, ondanks hun zogenaamde linkse verhaal.

Wie moet het volk nog geloven, tenzij ze willen blijven sukkelen in de armoede van hun grootouders en ouders?

error: Kopiëren mag niet!