Jonge kinderen extra kwetsbaar bij hitte – Waarop moeten ouders letten?

De afgelopen dagen en weken heeft Suriname temperaturen van 34 en 35°C gekend. Maar nu wordt ook voorspeld dat de temperatuur tot wel 36°C kan oplopen. Vooral jonge kinderen zijn extra kwetsbaar bij hitte. Kinderen kunnen sneller moe worden en soms gaan ze sneller ademen of lijken ze benauwd. In ernstige gevallen kan een kindje uitdrogen of oververhit raken.

Veel drinken
Het advies is daarom om kinderen tijdens deze periode veel te laten drinken. Ook als het kind geen dorst heeft. Het liefst moeten kinderen veel water drinken. Kinderen kunnen gestimuleerd worden om veel te drinken door bijvoorbeeld een flesje water in de buurt te houden. Een tekort aan water in het lichaam veroorzaakt uitdroging. Men verliest dan teveel vocht (bijvoorbeeld door zweten) of krijgt te weinig vocht binnen. Baby’s zijn hier extra gevoelig voor. Vooral kinderen jonger dan 3 maanden hebben een verhoogd risico om uit te drogen.

Alarmsignalen
Ouders moeten extra alert zijn op uitdroging als het kind de volgende klachten heeft:  overvloedig zweten, een droge mond (bij baby’s geen kwijl), minder naar de wc gaan/minder plasluiers (met donkergekleurde urine), duizeligheid, misselijkheid/ braken of spierkrampen, veel huilen (in ernstigere gevallen zonder tranen), verminderde lichamelijke activiteit, lusteloosheid of slaperigheid, een snelle hartslag en/of ademhaling, diepliggende ogen en koude armen en benen. Bij oververhitting kan men last krijgen van een rode huid, hoofdpijn, misselijkheid, een zwak en duizelig gevoel.

Indien het kind deze klachten vertoont moet het kind naar een koele plek worden gebracht. En moet men het kind laten drinken, als het daartoe in staat is. Bij ernstige klachten dient men een arts te waarschuwen.

Schaduwrijke plekken opzoeken
Het is belangrijk om tijdens warme dagen schaduwrijke plekken op te zoeken met de kinderen. Tijdens de warmste uren van de dag (van 12 tot 16 uur) is het advies om binnenshuis te blijven en de gordijnen en ramen zoveel mogelijk dicht te houden. Wanneer het wat koeler is buiten, kunnen de ramen weer opengezet worden.

Luchtig kleden
Tijdens de hitte periode is het ook belangrijk dat ouders geen intensieve bewegingsactiviteiten voor de kinderen inplannen. Kinderen mogen niet te lang in de zon spelen. Gezien het gevaar van oververhitting. Daarnaast is het belangrijk dat ouders de kinderen ook luchtig kleden. Denk bijvoorbeeld aan katoenen of linnen kleding.

Geen kinderen in de auto achterlaten
Ook wanneer ouders hun kinderen voor een uitstapje meenemen in de auto is het belangrijk om de auto koel te houden door bijvoorbeeld de airco aan te zetten. Ouders mogen hun kinderen nooit alleen in de auto achterlaten. Ook niet voor eventjes, omdat de temperatuur binnen 10 minuten wel 10 graden kan oplopen. Dit kan dus heel erg gevaarlijk zijn.
SK

error: Kopiëren mag niet!