Aanhoudende droogte goed voor padie oogst, maar bezorgt laatzaaiers hoofdbrekens

De al weken aanhoudende droogte heeft voor de rijstbouw in Nickerie zowel voor- als nadelen. Een groot voordeel van het droge weer is dat de padie oogst die op enkele plekken al is begonnen en de komende weken in intensiteit zal toenemen, zonder al te veel problemen kan plaatsvinden. Er is geen sprake van drassige rijstpolders die stagnaties zouden kunnen veroorzaken.

Aan de andere kant brengt de aanhoudende droogte de nodige zorgen met zich mee voor boeren die dit seizoen om verschillende redenen laat hebben ingezaaid. De groep laatzaaiers kampt met een ernstig tekort aan irrigatiewater om hun padie arealen te bevloeien. Hun aanplant staat nog in volle bloei en heeft volop water nodig.

Het waterpeil in de Nannizwamp in het westelijk deel van Nickerie is zodanig laag, dat die niet middels zwaartekracht via de irrigatiekanalen in de rijstvelden terecht kunnen komen. Boeren zijn genoodzaakt pompen in te zetten om hun rijstvelden te kunnen bevloeien. Dit brengt vanwege het brandstofverbruik extra kosten met zich mee. Gelet op de huidige brandstofprijs zijn deze kosten niet gering. Dezelfde situatie doet zich in het oostelijk deel van het district voor. Het pompgemaal van Wageningen is niet in werking. Er wordt gebruikgemaakt van een noodpomp om water uit de Nickerierivier in de irrigatiekanalen te pompen. Het water kan echter niet via zwaarte in de rijstarealen stromen. Daarvoor moet er gepompt worden.

Voor wat betreft de Nanniezwamp kan bij een waterpeil van tussen de 2.40 meter en 2.60 meter het water op natuurlijke wijze in de rijstvelden terechtkomen. Vernomen wordt dat het waterpeil gisteren, maandag 28 augustus, op 2.02 meter stond. Dat is heel laag. De afgelopen dagen zou er sprake zijn van veel waterverlies uit de Nanniezwamp. Het waterpeil zakte dagelijks met bijna 5 centimeter. Vernomen wordt ook, dat dit komt doordat bij de drie inlaatsluizen zich lekkages voordoen. Ook bij de dam in de omgeving van de Nanni overlaat zou er sprake zijn van een breuk. Sedert mei is dit het geval. Vissers die in de omgeving aan het vissen waren toonden DBS beelden van hoe het water de Nannizwamp uitstroomt richting de Corantijnrivier.   

(Foto: Water dat via een breuk in de dam uit de Nannizwamp stroomt richting de Corantijnrivier.)

SS

error: Kopiëren mag niet!