“Lenen voor sociale voorzieningen is geen optie. Uiteindelijk moet je het terugbetalen en vanwaar moet het geld dan komen? Lenen om productievermogen te vergroten mag, dat kan. Dat gebeurt overal in de wereld”, zo stelt minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) Albert Ramdin. Volgens hem zijn de onmiddellijke noden van het volk;het besteedbaar inkomen, werkgelegenheid en grondzaken.
Volgens de minister zal president Chan Santokhi met initiatieven komen om deze problemen aan te pakken. Dit is de zoveelste aankondiging van verlichting vanuit de zijde van de BIBIS-minister en de president. “Onze economische problemen gaan niet opgelost worden door leningen of schenkingen. Dat helpt, maar uiteindelijk moet het gebeuren door sterke economische productie en output. Dat gebeurt met export, die inkomsten genereren”, aldus de minister. Hij wil dat bedrijven agressiever zijn met investeringen.
“We moeten de inkomsten in het land vergroten. We werken nauw samen met ondernemers. Zij moeten inkomen genereren.” Ondanks herhaaldelijke aankondigingen vanuit de regering over diverse sociale voorzieningen zijn de programma’s niet van de grond gekomen.
Zo werd reeds vorig jaar een brandstofsubsidie voor autobezitters aangekondigd. Er zou eerst een pilot van start gaan. Voor het subsidiëren van gezinnen heeft de regering gekozen voor een ‘Oli Moni-model’, zo werd gezegd. Meer dan een jaar verder blijkt dat het bij gepraat is gebleven.