Minister Ramadhin: “Geschenkzending geneesmiddelen uit India bevat geen medicijnen waartegen WHO waarschuwt”

De lading medicamenten die de Indiase overheid aan Suriname schenkt bevat geen medicijnen waartegen de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) recentelijk een waarschuwing heeft laten uitgaan. De geschenklading medicamenten uit India wordt nu door de Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) beoordeeld op kwaliteit volgens de geldende procedures van de Pharmaceutische Inspectie, welke al jaren wordt toegepast. Op basis van deze beoordeling worden geneesmiddelen die voldoen aan de eisen vrijgegeven.

Indien sprake is van ontbrekende informatie om de geneesmiddelen vrij te geven, zal de regering c.q het ministerie van Volksgezondheid die via de geëigende kanalen opvragen en beschikbaar stellen aan de BGVS en de regulerende autoriteiten. Pas daarna zal de distributie plaatsvinden die in overleg met de ontvangende instellingen wordt uitgevoerd. 

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zegt, dat de regering bewust is van berichten op social media over de geschenklading geneesmiddelen uit India. Hij benadrukt, dat India bekend staat als apotheek van de wereld, en dat het land aan meer dan 200 landen geneesmiddelen verstrekt die in India zijn gemaakt. India levert op deze manier een belangrijke bijdrage aan beschikbaarheid en betaalbaarheid van  farmaceutische zorg in de  wereld. In elk land waar geneesmiddelen worden geproduceerd kan het voorkomen, dat de regulerende autoriteiten zaken kunnen tegenkomen waardoor medicamenten of badges daarvan worden teruggehaald. 

Vooroordelen niet correct

Dat is ook het geval bij voedselproducten en andere producten. Minister Ramadhin verwijst onder andere naar de website van de Amerikaanse Food and Drugs Administration (FDA) waar een lijst van “recalls” oftewel geneesmiddelen die zijn teruggeroepen te vinden is. Daaruit valt te halen uit welk land en welk bedrijf geneesmiddelen teruggeroepen zijn. En het zijn niet alleen landen als India en China, waarover algemeen vanuit wordt gegaan. Ook geneesmiddelenbedrijven uit Europa en de VS staan op de lijst, aldus de minister. Het is dus volgens de minister verkeerd en niet correct om bij voorbaat te stellen zonder enige feitelijke onderbouwing  om van een of twee specifieke “recalls” waarnaar de WHO refereert, te generaliseren. Ramadhin geeft de garantie dat in de partij medicamenten uit India geen geneesmiddelen zitten die eerder onderwerp zijn van een calamiteit. 

De geschonken geneesmiddelen zijn bestemd voor de gemeenschap en het is verkeerd om vooroordelen daarover te hebben. De minister zegt volledig vertrouwen te hebben in de instituten en regulerende autoriteiten die moeten toezien op de kwaliteit van medicamenten.

Geneesmiddelen klapper

In de partij geneesmiddelen uit India zitten 22 medicijnen die voorkomen in de Nationale Geneesmiddelen Klapper. Het gaat voornamelijk om geneesmiddelen die gebruikt worden in de eerstelijnszorg . De geneesmiddelen zijn in eerste instantie bestemd voor overheidsinstellingen. Onder de partij geschonken medicamenten zitten onder andere antibiotica’s, anti-hoge bloeddruk tabletten, anti-allergie en antipsychotica. Het gaat voornamelijk om middelen die door de huisarts worden voorgeschreven. Voor wat betreft het volume voor bepaalde medicijnen voorziet het in de behoefte van minimaal een jaar, en bij sommigen zelfs langer. 

De schenking van geneesmiddelen geschiedt op verzoek van de Surinaamse regering in het kader van een bestaand programma van de Indiase regering voor “Emergency Funding Relief”.

SS 

error: Kopiëren mag niet!