“Hypocrisie in het land met betrekking tot sigaretten en elektronische sigaretten”

Suriname heeft de verkoop van elektronische sigaretten verboden. Dit is in lijn met het Kaderverdrag inzake Tabaksbestrijding (FCTC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De WHO zegt, dat 21 landen in elektronische nicotineafgiftesystemen (ENDS) reguleren, waaronder e-sigaretten en vapes.

De acht nieuwe landen die zich bij het initiatief aansluiten zijn Argentinië, Brazilië, Mexico, Nicaragua, Panama, Suriname, Uruguay en Venezuela. De PAHO zei dat deze landen de verkoop ervan geheel verbieden, en dat de andere dertien landen geheel of gedeeltelijk een of meer regelgevende maatregelen hebben aangenomen.

PAHO/WHO beveelt regeringen aan regelgeving te implementeren in overeenstemming met de bepalingen van de FCTC en haar besluiten, zoals het verbieden van het op de markt brengen van ENDS, inclusief de import, distributie of verkoop ervan, evenals regelgeving over het gebruik ervan op openbare plaatsen, waarbij reclame voor ENDS wordt verboden. en promotie, het belasten ervan, en andere regelgeving die vergelijkbaar is met die welke op tabaksproducten wordt toegepast.

Wel nicotine

Hoewel wij geen tabaksproducten promoten, moet het standpunt van ons land als zeer hypocriet worden gezien. Hoewel er niet genoeg langdurig onderzoek beschikbaar is om definitieve conclusies te trekken over de veiligheid van elektronische sigaretten, zijn er aanwijzingen dat ze mogelijk minder schadelijk zijn dan traditionele sigaretten. Dit komt doordat elektronische sigaretten geen tabak verbranden en geen teer en koolmonoxide produceren. 

Het is echter belangrijk op te merken dat elektronische sigaretten wel nicotine bevatten, wat verslavend is. Daarnaast kunnen bij het verhitten van de vloeistof in e-sigaretten schadelijke chemicaliën vrijkomen, zij het in kleinere hoeveelheden dan bij traditionele sigaretten. Het is van essentieel belang om te benadrukken, dat het roken van elektronische sigaretten niet zonder risico’s is en nog steeds schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Het beste advies is om niet te roken of te dampen.

Illegaal

Ons land verbiedt echter het hoofdproduct zelf, sigaretten, niet, terwijl deze volgens de WHO jaarlijks zorgen voor doden. De reden hiervoor lijkt te zijn, dat de staat er inkomsten uit genereert. Ook is het een feit dat ondanks hogere invoerrechten op sigaretten, de consumptie ervan niet is afgenomen. Er is namelijk een bloeiende handel in illegale sigaretten die buiten enig toezicht op de markt worden gebracht.

Suriname meent de verkoop van elektronische sigaretten te verbieden om de volksgezondheid te beschermen, maar waarom trekken zij deze lijn dan niet door met betrekking tot traditionele sigaretten? Het lijkt er sterk op dat Suriname een standpunt inneemt om mee te gaan met de trend van de WHO, maar zelfs binnen ons eigen land kan controle weinig uitvoeren.

error: Kopiëren mag niet!