De dierenexporteur aan het Garnizoenspad die iets te maken zou hebben met de smokkel van 7 gouden leeuwaapjes en 29 Lears ara’s die medio juli door personeel van de Dienst ’s Lands Bosbeheer (LBB) bij een adres aan het Garnizoenspad in beslag werden genomen, loopt nog steeds vrij rond. Dat is opmerkelijk, maar eigenlijk ook weer niet, in een land waar in bepaalde kringen het gebruik van ‘friends and family’ niet vreemd is.
LBB berichtte destijd over de inbeslagname het volgende:
“Vanuit ingekomen klachten van buurtbewoners van het Garnizoenspad met betrekking tot geluidsoverlast hadden leden van de Dienst ‘s Lands Bosbeheer, afdeling Natuurbeheer, vorige week woensdag een terrein in de omgeving van die straat bezocht ter controle. Op het bezochte terrein zijn de dieren in beslag genomen. Bij onderzoek is gebleken dat een dierenexporteur uit de directe omgeving betrokken is bij deze zaak. De dieren zijn afkomstig uit smokkel vanuit Brazilië via Guyana naar Suriname.”
LBB vermeldde niet wie de dieren in eigendom had, wat die ermee van plan was en of er aanhoudingen zijn verricht.
Teruggefloten?
Maar, kort na het uitbrengen van het persbericht door de Dienst ’s Lands Bosbeheer deed deze dienst een klemmend beroep op de media om uit de berichtgeving te verwijderen, dat het ging om een locatie aan het Garnizoenspad en dat er sprake is van betrokkenheid van een dierenexporteur. LBB liet de redactie van Dagblad Suriname in een app-wisseling weten, dat er een nieuw persbericht via de voorlichtingsdienst van de regering zou komen. Dat bericht is nooit niet verschenen. Het eigen LBB-persbericht bleek overigens ook snel van de Facebook-pagina van de dienst te zijn verwijderd, zonder nadere toelichting.
Het had er alle schijn van dat LBB door ‘hogerhand’ was teruggefloten en daarom haar persbericht had ingetrokken. Kennelijk hadden de woorden ‘Garnizoenspad’ en ‘dierenexporteur ‘ bij iemand een gevoelige snaar geraakt.
‘Friends and Family’
Inmiddels heeft de redactie van Dagblad Suriname van een zeer betrouwbare bron vernomen, dat het gaat om een Chinese dierenhandelaar aan het Garnizoenspad die een goede relatie zou hebben met iemand hogerop in het land. Mogelijk loopt die handelaar daarom ook nog steeds vrij rond. Of misschien zat die persoon hogerop niet te wachten op ‘gedoe’ met het bevriende China?
Het Openbaar Ministerie (OM) liet Dagblad Suriname 14 augustus weten: “In deze zaak zit de eerdere verdachte nog steeds vast en is gisteren (maandag 14 augustus) nog 1 verdachte aangehouden.”
Op de recente vraag aan het OM waarom de dierenexporteur niet als verdachte is aangemerkt en aangehouden, heeft de redactie van Dagblad Suriname vooralsnog geen antwoord ontvangen.
Diefstal
De vraag is nu ook in hoeverre de dierenexporteur iets te maken heeft met de diefstal in de nacht van dinsdag 22 op woensdag 23 augustus van 23 van de 29 Lears ara’s die waren ondergebracht bij de Dienst ’s Lands Bosbeheer in een garage te Zanderij. De vogels zouden op 22 augustus na overleg door de Braziliaanse autoriteiten worden opgehaald.
Uit het voorlopige onderzoek van de politie bleek dat de verdachten ook de sloten waarmee de garage was beveiligd hadden meegenomen.
Er zijn nog geen verdachten aangehouden, maar een voertuig is wel in beeld gebracht, zo meldde het Korps Politie Suriname. Een van de vogels had weten te ontkomen….
Het heeft er nu alle schijn van, dat de gestolen ara’s weer verdwijnen in het circuit van de illegale handel in wild.
Alles in ogenschouw nemende, is het op zijn zachtst gezegd curieus, dat de dierenhandelaar aan het Garnizoenspad nog niet als verdachte in beide zaken is aangehouden.
“Slechte naam”
Overigens, minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) had dinsdag 22 augustus de ambassadeur van Brazilië, Raphael Azeredo, ontvangen voor een onderhoud over de ontvreemde ‘Lears ara’s’.
Ramdin sprak schande over de diefstal. “Het geeft Suriname onnodig een slechte naam”, zei de minister.
De inmiddels naar Brazilië gerepatrieerde 7 gouden leeuwaapjes en de 5 Lears ara’s die aan de diefstal zijn ontkomen, maken het naar omstandigheden goed, zo heeft Dagblad Suriname vernomen van de betrokken Braziliaanse organisaties.
UPDATE: Informatie heeft Dagblad Suriname inmiddels bereikt, dat de dierenexporteur al enkele weken vastzit en dus wel is aangehouden. Dit is echter door geen enkele betrokken autoriteit bekendgemaakt.
PK