De tragiek van Suriname – Deel 2

Momenteel is de uitzichtloosheid gigantisch groot. Studenten willen geen tentamens meer maken. Nog even en we kunnen ADEK sluiten. Studeren heeft geen zin, omdat er geen perspectieven zijn voor emplooi waar kennis vereist is. De VHP ers, de NDP ers, de NPS-ers zijn trots erop dat het ambtenarenapparaat uit 60.000 man bestaat. De billenpoetsers verdienen deviezen voor Suriname. Het wordt tijd dat we de burelen van landsbestuur verplaatsen naar lands psychiatrische inrichting. Op jaarbasis kosten de billenpoetsers ons tussen de 150 en  175 miljoen Amerikaanse dollars, terwijl er geen productie tegenover staat, maar het studeren wat toekomst moet bieden aan het land wordt niet gefinancierd middels beurzen.

Welke lessen 

Ruim twee jaar geleden schreef ik in dagblad Suriname een viertal artikelen getiteld “de heilloze weg naar het IMF”. En wat ik voorspeld had is weer uitgekomen. Het receptenboek management van het IMF is ontbloot van elke realiteitszin. Daarom mislukken alle IMF programma’s overal ter wereld. De wisselkoers is niet gestabiliseerd, de inflatie blijft stijgen. Het begrotingstekort is niet beheersbaar. De Open Markt kapitaaloperaties (OMO) hebben ervoor gezorgd dat de wisselkoers is gaan stijgen terwijl de inflatie idem dito een opwaartse trend vertoont evenals de prijzen in de winkels. OMO heeft ervoor gezorgd dat de banken over veel liquide middelen zijn gaan beschikken en zij voegen deze toe aan hun vermogen na eerst de renteopbrengsten op de OMO’s omgezet te hebben in vreemde valuta met als gevolg  opdrijving van de wisselkoers. De domheid van het IMF is spreekwoordelijk. Maar het IMF en de Wereldbank zijn er niet om de derde wereld uit de problemen te helpen, integendeel ze zijn om er voor te zorgen dat wij leverancier van goedkope grondstoffen voor het Westen blijven.

Hoofdprobleem is dat de regering niet beschikt over kader en adviseurs met ervaring in economisch management. Niemand daar heeft ervaring met de uitvoering van een SAP, met de uitvoering van een structurele aanpassingsprogramma. Als men mensen met ervaring had betrokken dan had men geweten dat in het eerste aanpassingsprogramma van Coopers and Lybrands gefinancierd door de Europese Unie er ook een onderdeel was betrekking hebbende op de afroming van over liquiditeiten. Wij hebben toen de vertegenwoordigers van Coopers and Lybrands erop gewezen dat als de prijzen de over liquiditeit al hadden geabsorbeerd het dan geen zin had om af te romen, de prijzen zouden echt niet dalen.

Wij, vertegenwoordigers van de VSB, gaven voorrang aan het beteugelen van de monetaire financiering. Subsidies maakten haast 70% uit van de begroting (Warwick Research Institute rapport nummer 19 en 20). De lopende rekening vertoont over het jaar 2022 een tekort van meer dan 2 miljard Amerikaanse dollars. Dit tekort is de druk op de wisselkoers.

Alles accepteren van het IMF is economisch zelfmoord.

Richard B Kalloe.

error: Kopiëren mag niet!