3,1 miljoen ounce goud geproduceerd uit Merian goudmijn sinds 2016

De Merian goudmijn van goudmultinational Newmont Suriname heeft sedert de start van de commerciële activiteiten in oktober in 2016 3,1 miljoen ounces goud geproduceerd. De verwachting is dat de mijn nog 10 jaar zal blijven produceren.

Dit blijkt uit een artikel inde Financial Times aan de hand van een interview met Mark Rodgers, de managing director van Newmont in Zuid-Amerika. Mark Rodgers gaat daarbij in op de ervaringen van het bedrijf op het gebied van investeren in Suriname en de inspanningen die worden gepleegd om de milieu-impact van kwik dat wordt gebruikt bij kleinschalige goudwinning te verminderen.

De Merian goudmijn ligt in het Paramaccaans gebied in het oosten van Suriname, ongeveer 175 kilometer verwijderd van Paramaribo. Newmont is de voornaamste westerse multinationale investeerder in Suriname. Het mijnbouwbedrijf uit Denver, Colorado (VS), heeft USD 1,2 miljard in Suriname geïnvesteerd sinds het in 2004 met exploratieactiviteiten begon.

Over de belangrijkste uitdagingen voor Newmont bij het investeren in Suriname noemt de managing director van het bedrijf de hoge staatsschuld van Suriname aan buitenlandse schuldeisers en de aanhoudende hoge inflatie. De aanzienlijke devaluatie van de Surinaamse dollar ten opzichte van de Amerikaanse dollar in de afgelopen jaren heeft geleid tot een stijging van de prijzen van veel goederen en diensten. Mark Rodgers zegt dat Newmont nauw samenwerkt met de overheid om de voordelen van haar activiteiten te maximaliseren.

Kleinschalige goudwinning

Over de kleinschalige goudwinning zegt hij dat dit een bron van inkomsten is voor velen in het binnenland van Suriname. Het leidt vaak tot aantasting van het milieu en extreme veiligheidsrisico’s voor degenen die er werken.

Ongeveer 25.000 mensen in Suriname verdienen hun brood met artisanale en kleinschalige goudwinning, dat al meer dan 300 jaar actief beoefend wordt in Suriname. Rogers zegt dat de regering van Suriname Newmont’s proactieve werk steunt om de veiligheids- en milieuomstandigheden te verbeteren van degenen die actief zijn in de kleinschalige goudwinning in de omgeving van de Merian goudmijn.

De regering heeft bovendien het Minamata Verdrag ondertekend om het gebruik van kwik te verbieden.  

Newmont heeft een alomvattende strategie geïntroduceerd die erop gericht is de mensen en de vermogensbestanddelen van Newmont te beschermen, en tegelijkertijd het belang van kleinschalige goudwinning voor de cultuur en het levensonderhoud van vooral de naburige Pamakaanse gemeenschap, te erkennen. Tegelijkertijd werkt Newmont aan een compensatie om de gevolgen voor de biodiversiteit op te vangen en heeft de maatschappij een proefproject afgerond voor de herbebossing van land dat is aangetast door kleinschalige goudwinning binnen de mijnbouwclaim van Merian. 

SS

error: Kopiëren mag niet!