Investeerders in de groeiende berg aan overheidsschulden in default houden nauwlettend in de gaten hoe het kleinste land in Zuid-Amerika een olie-gekoppelde herstructurering afrondt.
Suriname, dat ruim drie jaar lang in default bleef voordat het een overeenkomst sloot met crediteuren, voer t naar verwachting eind augustus de laatste stappen van zijn schuldruil uit, aldus ingewijden bij de deal die niet bij naam genoemd willen worden, omdat het een privékwestie is.
De uitgifte zal zowel dollarobligaties als een speciale zekerheid omvatten die alleen uitkeert als er olievondsten voor de kust zijn en de regering een grote geldsom ontvangt. Het zogenaamde waarde herstel instrument, of VRI, was cruciaal bij het overbruggen van de kloof tussen Suriname, dat schuldverlichting nodig had, en zijn crediteuren, die vreesden dat ze een mogelijke olie meevaller zouden mislopen.
De transactie biedt een cruciale test nu overheiddefaults een recordniveau bereiken in ontwikkelingslanden en het debat steeds urgenter wordt over hoe ze op te lossen. Met stagnerende herstructureringsgesprekken zeggen sommige experts dat de zoetmaker van Suriname één mogelijke oplossing biedt voor andere problematische landen – van Venezuela tot Libanon.
Voor investeerders zal het moment van de waarheid komen zodra de olie-gekoppelde zekerheid op de secundaire markt verschijnt en de waarde als een activa duidelijk wordt.
Het instrument keert uit nadat de Surinaamse regering minstens $100 miljoen aan olie-royalty’s ontvangt door de commerciële ontwikkeling van een offshore-reserve die bekend staat als Blok 58, waarvan boorder APA Corp. zegt dat het een van de ‘meest bekeken’ is ter wereld.
Zodra die inkomstdrempel is bereikt, zou de regering 30% van de jaarlijkse royalty’s toewijzen om betalingen te doen op het instrument totdat het afloopt in 2050.
Handelaren zullen naar verwachting de nieuwe effecten gebruiken als een manier om te speculeren op de uiteindelijke toegang van Suriname tot olie-inkomsten, vooral nadat APA had aangegeven dat het de boringen voor de kust tijdelijk pauzeert om een gebied te beoordelen dat mogelijk veel meer olie bevat dan eerder gedacht.
De resultaten van de exploratie zijn “zeer, zeer bemoedigend”, zei CEO John Christmann tijdens een kwartaaloverleg met analisten eerder deze maand.
Nieuwe obligaties
Samen met de oliezekerheden zal Suriname ook nieuwe obligaties van $ 650 miljoen uitgeven met een looptijd van 10 jaar en een rentevoet van 7,95%. Volgens de overeenkomst zal de rente in 2024 en 2025 contant worden betaald tegen een tarief van 4,95%. De dollarobligaties en het olie-gekoppelde instrument zullen afzonderlijk verhandeld worden, aldus ingewijden.
Hoewel de lancering oorspronkelijk werd verwacht eind juli, is deze vertraagd vanwege zomervakanties en de complexe contracten van het waardeherstelinstrument, aldus de bronnen. De timing kan nog steeds veranderen, zo werd gezegd.
Suriname bereikte in mei een principeakkoord voor $ 675 miljoen aan wanbetalingsschuld met een groep crediteuren, waaronder Franklin Templeton Investment Management, Eaton Vance Management, Grantham, Mayo, Van Otterloo & Co., Greylock Capital Management en T. Rowe Price.
De wanbetalingsnotities die in 2026 vervallen zijn sinds de aankondiging van de deal met 19 cent gestegen naar 83 cent op de dollar, volgens indicatieve prijzen samengesteld door Bloomberg. Obligaties die later dit jaar vervallen zijn met 14 cent gestegen tot ongeveer 85 cent, zo blijkt uit de gegevens.
Door Zijia Song (Bloomberg)