Minister Nurmohamed: “Prulwerk geleverd bij bouwsel Hoofdbureau Politie”

Het niet afgebouwde hoofdbureau van politie wordt gesloopt en er komt een nieuwbouw op dezelfde plek. Er is volgens minister Riad Nurmohamed van Openbare Werk zeer slecht werk geleverd bij het deels gebouwde pand dat staat op de hoek van de Gemenelandsweg en de J. A. Pengelstaat. Het ministerie hield donderdag een persconferentie om het besluit van sloop te belichten.

Volgens de minister zijn er diverse onregelmatigheden geweest in het traject vanaf de opzet rond 2007. Niemand is volgens de minister gevrijwaard. De bouwtekeningen waren slecht en de aannemer heeft ook slecht werk geleverd.

Vivek Badal, Project Manager ACE Consultancy, gaf aan dat indien er afgebouwd zou worden, er grote onzekerheden over de aansprakelijkheid, garanties en duurzaamheid over de levensduur van het gebouw zouden meekomen. De risico’s in vergelijking tot nieuwbouw zijn volgens hem te groot. Voorts kunnen bij afbouw de kosten veel hoger komen te liggen dan een nieuwbouw. Nieuwbouw kan veel efficiënter opgezet worden. 

Na een openbare aanbesteding is een architect aangetrokken om het ontwerp aan te passen. De middelen worden binnen 2 tot 3 jaar vrijgemaakt uit de staatsbegroting. Het project zal ongeveer 7-8 miljoen Amerikaanse dollar moeten gaan kosten. 

Op 14 mei 2010 legden toenmalig minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie samen met oud-minister Ganeshkoemar Kandhai van Openbare Werken en voormalig vice-president Ramdien Sardjoe de eerste stenen voor de bouw van het hoofdbureau. Nadat de bouwwerkzaamheden deels al waren uitgevoerd, werd de bouw rond 2013 stopgezet. Volgens oud-minister Rabin Parmessar van Openbare Werken was er door deskundigen een onderzoek gestart naar het bouwwerk. Daarbij kwam men tot de conclusie dat er prutswerk geleverd is en het gebouw niet geschikt is. Er zou sprake zijn van instortingsgevaar.

De bewapening was veel te zwak, de kolommen waren veel verder van elkaar dan op de bouwtekening en het beton had niet de vereiste dikte, zo werd al in 2014 geconcludeerd na onderzoek. Ook was de vloerconstructie bouwtechnisch verkeerd uitgevoerd met gevaar voor instorting. De stabiliteit van de metselwanden was niet gegarandeerd doordat ze niet waren verankerd aan de vloeren en kolommen, met als gevolg instortingsgevaar.

error: Kopiëren mag niet!