Huurders overgeleverd aan grillen en grollen verhuurders – Huur in valuta aan de orde van de dag

Ondanks dat er een Huurwet is en verhuurders van woningen geen woningen te huur mogen aanbieden in buitenlandse valuta, is het schering en inslag dat dat toch gebeurt. Er is totaal geen handhaving. Huurders van woningen zijn overgeleverd aan de grillen en grollen van verhuurders. De Huurwet blijkt niets meer en niets minder te zijn dan een papieren tijger. Vele euro’s moeten betaald worden voor een eenvoudige tweekamerwoning.

“Ongehoord”

De hele kwestie rond al of niet huur voldoen in valuta speelt eigenlijk al zeker sinds 2012. Elf jaar geleden, augustus 2012, drong een merendeel van de Assembleeleden al aan op een verbod op betaling van huur in valuta. Dat is ‘uit den boze’ zeiden ze destijds al en het zou bij wet moeten worden verboden. Toenmalig NDP-Assembleelid André Misiekaba zei toen: “De SRD is redelijk stabiel en we moeten de burger ontlasten van die verplichting om in valuta te betalen.” Zijn DOE-collega Carl Breeveld zei het ongehoord te vinden dat burgers worden gedwongen om huishuur in vreemde valuta te betalen. Volgens hem is het elke maand een ‘gehossel’ voor sommige mensen om vreemde valuta te kopen. “In sommige gevallen worden zij zelfs met uitzetting bedreigd”, sprak hij medio augustus 2012 in de Assemblee.

Huurwet

Jaren later, medio januari 2020, werd de ontwerpwet Huurwet Woonruimte 2020 met 29 algemene stemmen goedgekeurd. De VHP, NPS, PL en DOE stemden vóór de wet, terwijl de ABOP vóór de stemming ’s lands vergaderzaal verliet. PL en NPS stemden onder voorbehoud vóór. 

De wet was een initiatief van de toenmalige Assembleeleden Jennifer Simons en Rossellie Cotino (NDP). 

Simons zei destijds, dat verhuurders niet meer naar de rechter hoeven om een huurder eruit te krijgen. Ze hoeven ook niet meer  geterroriseerd te worden om een huis te ontruimen. Volgens de toen bestaande wet kon een verhuurder alleen op basis van een rechterlijk vonnis iemand uit een woning krijgen. De rechter hoeft er niet aan te pas te komen om een huurder te ontruimen. Huurders hoeven ook niet te vrezen dat ze midden in de maand te horen krijgen, dat eind van de maand de huur wordt verhoogd. In de wet is geregeld dat per jaar op basis van de inflatie de huurprijs mag worden verhoogd, indien niks wezenlijks is verbouwd. Het was niet langer toegestaan om woningen in vreemde valuta te verhuren, tenzij het om ambassade of buitenlanders gaat.

Geen handhaving

Maar, anno augustus 2023 zijn er nog steeds legio verhuurders die woningen verhuren in valuta, terwijl dat dus bij wet is verboden. Het ontbreekt aan handhaving. Terwijl verhuurders gewoon hun huurwoningen in buitenlandse valuta aanbieden via social media, lijken de verantwoordelijke autoriteiten daar geen oog voor te hebben. 

Onmogelijk

Het wordt de doorsnee burger simpelweg welhaast onmogelijk gemaakt om in deze tijd nog een betaalbare woning te kunnen huren. Verhuurders maken misbruik van de huidige financiële-economische situatie waarin het land verkeert.

Wat heeft het land, wat hebben burgers, aan een wet, wanneer de autoriteiten die niet handhaven?

PK

error: Kopiëren mag niet!