De benzineprijs staat op het punt SRD 50 te bereiken. In augustus is de prijs explosief gestegen. Opmerkelijk is dat de regering in de hele periode met geen woord heeft gerept over deze sluipende tijdbom.
Vorig jaar zijn er ernstige protesten geweest waarbij de benzineprijzen een van de knelpunten was. Toen was de prijs nog rond de SRD 35. Ook dit jaar zijn er onregelmatigheden geweest en in februari ging het helemaal mis. De hoge kosten van levensonderhoud zijn een groot zorgpunt. De regering schijnt zich echter volledig blind op te stellen en kijkt naar de andere kant.
Tegenover Dagblad Suriname maken burgers hun ernstige bezorgdheid kenbaar. “De meest recente benzineprijzen zijn moordend.” “Als je goed kijkt rijden er steeds minder auto’s.” “Niemand die zich bekommert om ons.” Zo reageren burgers tegenover Dagblad Suriname. “We betalen meer dan Amerikanen, zij verdienen dollars en hoeven zich niet te bekrompen over inflatie en koers,” zegt een verhitte burger.
Ook in de Nationale Assemblee was er enorme kritiek te horen. Melvin Bouva van de NDP, vindt dat de benzineprijs de grens heeft bereikt. Hij riep de regering op om de benzineprijs nu vast te houden en niet verder te laten glijden. Met de wijziging van de Wet Belasting over de Toegevoegde Waarde (BTW) zullen de prijzen automatisch stijgen. Het BTW tarief zal niet meer 5%, maar 10% zijn op brandstof.
Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning heeft eerder aangeven, dat de overheid miljoenen Amerikaanse dollars aan openstaande schuld heeft bij brandstofbedrijven. Met de huidige overheidsinkomsten van SRD 3,50 per liter wordt de schuld verrekend. Keer op keer heeft de regering beloofd dat sociaal zwakkeren en andere kwetsbaren in de samenleving brandstofsubsidie zullen krijgen. Echter, dit is niet van de grond gekomen.