Veel meer betrokkenheid jongere vaders bij opvoeding kind

Over het algemeen wordt waargenomen dat jongere vaders meer betrokken zijn bij de opvoeding van hun kinderen in vergelijking met vaders uit voorgaande generaties, wat ook in Suriname merkbaar is.
De traditionele genderrollen zijn in veel gemeenschappen aan het veranderen. Jonge mannen worden vaak aangemoedigd om meer betrokken te raken bij de zorg en opvoeding van hun kinderen, in plaats van simpelweg de rol van kostwinner op zich te nemen.

Steeds meer Surinaamse vaders maken moeite om betrokken te zijn bij dagelijkse activiteiten zoals spelen, verzorgen en helpen met huiswerk. Het brengen van de kinderen naar zwem-en extra lessen, afhalen van school en het meenemen voor uitstapjes naar de film, de mall of de zoo, doen de vaders graag met hun kinderen. 

Er zijn ook bekende Surinaamse vaders, die hun betrokkenheid bij de opvoeding van hun kinderen, vaker tonen middels hun social media platforms. Dit kan andere vaders inspireren om een actievere rol te spelen in het leven van hun kinderen. 

Ook voor vaders die niet fysiek aanwezig kunnen zijn met hun kind, is het heden ten dage door social media en videobellen een stuk makkelijker om op afstand betrokken te zijn bij het dagelijks leven van hun kinderen. 

In Suriname is nu ook vaderschapsverlof, waarbij de vader 7 tot 8 dagen, over een bepaalde periode, recht heeft op verlof. Vaderschapsverlof geeft de vader de mogelijkheid om direct na de geboorte van zijn kind aanwezig te zijn en bij te dragen aan de verzorging en opvoeding van zijn kind.
Dit zorgt voor een sterke emotionele band tussen vader en kind. Kinderen profiteren van de aanwezigheid van beide ouders vanaf de jongste levensfasen. Uit onderzoek blijkt dat vaders die actief betrokken zijn bij de opvoeding, bijdragen aan de cognitieve en emotionele ontwikkeling van hun kinderen.

Hoewel er een duidelijke trend is naar meer participatie onder jongere vaders, betekent dit niet dat oudere vaders noodzakelijkerwijs minder betrokken zijn. Het is een verandering in algemene trends en betrokkenheid ten aanzien van vaderschap.

SD

error: Kopiëren mag niet!