PDO in de armen van NDP gedreven

Politieke partijen zijn in stad en district actief gericht op de Algemene Verkiezingen van 1925. Veel van het werk dat wordt verzet vindt onopvallend, niet in het openbaar plaats.

Er worden aftastende gesprekken tussen politieke partijen gevoerd.  Samenwerkingsverbanden komen ter sprake. Er wordt gelonkt naar functionele, vakbonden en actiegroepen.

Achter de schermen

Om een idee te krijgen wat er zich achter de politieke schermen afspeelt werden lezers van Dagblad Suriname, die een vooraanstaande plaats innemen binnen politieke partijen, ondervraagd en informatie ontfutseld.

Discussiebijeenkomsten

De dienst wordt uitgemaakt door de gevestigde partijen zoals de NPS, VHP, NDP, DA;91, die zich opmaken voor de verkiezingsstrijd. De NPS bijvoorbeeld houdt maandelijkse openbare discussiebijeenkomsten tijdens welke maatschappelijke thema’s worden uitgediept.

Niet eenvoudig

In gesprek met leden en vertegenwoordigers van opkomende (nieuwe) politieke partijen werd duidelijk, dat een politieke partij oprichten en in stand houden geen eenvoudige taak is. Goede bedoelingen alleen zorgen niet voor verkiezingssucces. Propaganda maken, een verkiezingscampagne voeren vraagt om menskracht, organisatievermogen en kosten handenvol geld.

Landelijk

NDP, PDO en Nieuw Suriname dokteren aan een Memorandum van Samenwerking. Vooruitlopend op de bekrachtiging van het voornemen, trekken partijen al geruime tijd gezamenlijk op. De mobilisatie-ontmoeting die in de tweede week van augustus in Nickerie werd gehouden, is maar een begin. De overige districten volgen. Het is een landelijke bezigheid.

Het is voor de Partij voor Democratie en Ontwikkeling geen grote of moeilijke stap om formeel samen te werken met de Nationale Democratische Partij. De band tussen de partijen bestaat sinds de oprichting van de PDO in 2012.

Gedistantieerd 

Rond de laatst gehouden verkiezingen distantieerde de PDO zich vanwege politieke perikelen van de NDP en ging in zee met Pertjajah Luhur en ABOP. Na de verkiezingsoverwinning lieten PL en ABOP de PDO los. Deze breuk dreef de PDO weer in de armen van de NDP.

Tussenstop

De PDO greep het werkbezoek in NDP-verband aan het westen van het land aan, om ook afzonderlijk te vergaderen met haar kernen in Coronie en Nickerie. Op de heenweg naar Nickerie werd een tussenstop gemaakt in het Kokosdistrict. Er werden besprekingen gevoerd tussen het hoofdbestuur en het bestuur van PDO-Coronie.

Mobilisatie

In Nickerie werd van gedachten gewisseld met kernen aldaar. Net als in Coronie werd gewezen op het belang van mobilisatie. Er werd nadruk gelegd op het versterken van het organisatievermogen van de partij.

Inzetbaar maken

De PDO voert in samenwerking met de NDP mobilisatieactiviteiten uit. De partij heeft als zelfstandige partij met afdelingen in alle districten in de kuststrook, uiteraard ook een eigen ledenwervingscampagne. Er wordt gedacht aan het inzetbaar maken van leden, sympathisanten.

Systematisch werken

De delegatie van het PDO-hoofdbestuur onder leiding van voorzitter Waldy Nain maakte op de terugweg naar Paramaribo nog een tussenstop in Coronie. Mensen die er direct bij betrokken waren   werden geactiveerd, gemotiveerd en op het hart gedrukt om systematisch te werk te gaan bij het winnen en behouden van aanhangers voor de partij.

HD

error: Kopiëren mag niet!