Nederlands marineschip Zr.Ms. Groningen onderschept 2.600 kilo drugs op Caribische Zee

Een Nederlands marineschip heeft in de afgelopen dagen bijna 2.600 kilo cocaïne in beslag genomen op de Caribische Zee. De Zr.Ms. Groningen onderschepte dinsdag ruim 2.000 kilo en afgelopen zondag zo’n 560 kilo.

Het is de negende drugsvangst voor de Groningen sinds het patrouilleschip in het Caribisch gebied opereert. Dat meldt het ministerie van Defensie op X (voorheen Twitter).

Bij de twee vangsten werd de Groningen gealarmeerd door de Kustwacht Caribisch Gebied. Die had smokkelboten gespot, waarop de Groningen een snelle onderscheppingsboot inzette.

De eerste groep van zes verdachten weigerde ook na waarschuwingsschoten te stoppen. De militairen schakelden deze boot uit door de buitenboordmotor kapot te schieten.

Tijdens de achtervolging gooiden de verdachten pakketten drugs in het water, die later werden opgevist. 

De tweede smokkelboot stopte wel na waarschuwingsschoten. Alle verdachten en de partijen drugs zijn overgedragen aan de lokale autoriteiten.

De marine is standaard met een patrouilleschip in het Caribisch gebied aanwezig. Dat schip kan worden ingezet tegen onder andere drugs- en mensensmokkel, en voor hulp bij natuurrampen.

error: Kopiëren mag niet!