De rol van social media bij suïcidepreventie 

Zelfmoordgedachten onder jongeren vereist dringende aandacht binnen de samenleving. Suriname staat vrij hoog bij de Wereldbank, als het gaat om suïcide. Het meest recente sterftecijfer door zelfmoord, staat op 25.4 procent. 

Veel jongeren met zelfmoordgedachten worstelen met geestelijke gezondheidsproblemen, zoals depressie, angst- en bipolaire stoornissen en trauma door misbruik. Deze omstandigheden kunnen gedachten van hopeloosheid en wanhoop versterken. Gevoelens van isolatie, eenzaamheid en gebrek aan sociale steun, kunnen bijdragen aan zelfmoordgedachten bij jongeren. Academische verwachtingen, prestatiedruk, vergelijkingen met de samenleving en andere eisen die aan hen worden gesteld, zijn ook oorzaken van zelfmoordgedachten. 

In het tijdperk van internet, waar jongeren gemakkelijk toegang hebben tot informatie over zelfmoordmethoden, kan dat de kans op suïcidaal gedrag vergroten. Echter kan het gebruik van social media ook positieve gevolgen hebben bij jongeren met suïcidegedachten. 

De rol van social media is heden ten dage niet weg te denken uit het leven, vooral bij de jongeren. Zij starten en eindigen hun dag op verschillende social media. Dat is hun vorm van ontspanning en entertainment.

De social media apps Facebook en TikTok zijn heel populair bij jongeren. Deze apps bieden jongeren de gelegenheid hun emoties, gevoelens en kwetsbaarheid te uiten, middels een video of tekst. Door middel van TikTok bereik je in één keer zoveel mensen, nationaal en internationaal. Hierdoor krijgen jongeren veel reacties op hun video’s, die zij delen op de apps. De reacties die zij ontvangen op hun video, kunnen uiteraard niet altijd even positief zijn. Recentelijk circuleerde een TikTok-video van een jonge dame die aangaf dat zij suïcidegedachten had. Gelukkig werd zij, door de vele vreemden die haar video zagen, gemotiveerd en getroost om de hoop niet op te geven. Dat is het mooie van social media, wanneer men elkaar ondersteunt in zowel leuke als pijnlijke momenten. 

SD

error: Kopiëren mag niet!