Suriname heeft zich weer eens te schande gezet. Het Korps Politie Suriname meldde dinsdag de diefstal van 23 van de 29 in juli in beslag genomen Braziliaanse Lears ara’s (Anodorhynchus leari). Het gaat om een soort die endemisch is in Brazilië – ze komen dus alleen daar voor -, bedreigd en beschermd. Ook werden 7 gouden leeuwaapjes (Leontopithecus rosalia) in beslag genomen.
Volgens de politie had op het politiebureau Zanderij dinsdagmorgen 22 augustus, een jachtopziener aangifte gedaan van diefstal van de vogels. Deze vogels waren ondergebracht bij de Dienst ’s Lands Bosbeheer (LBB) te Zanderij en zouden die dag na overleg door de Braziliaanse autoriteiten worden gerepatrieerd. De Braziliaanse regering berichtte dinsdag uitgebreid over de terugkeer van de vogels (en de ook in juli inbeslaggenomen gouden leeuwaapjes) in een persbericht met als kop: ‘Federale overheid voert geïntegreerde actie uit voor repatriëring van in Suriname in beslag genomen gouden leeuwaapjes en Lear’s ara’s’.
Een van de vogels zou zijn ontsnapt tijdens de diefstal. De 5 achtergebleven ara’s met de 7 gouden leeuwaapjes zouden woensdag 23 augustus naar Brazilië worden vervoerd.
‘Goed beveiligd in een garage’
Uit het voorlopige onderzoek van de politie is gebleken, dat de verdachten 23 van de ara’s, die volgens de politie goed beveiligd in een garage waren ondergebracht, tussen 01.00 uur en 03.00 uur in de ochtend hebben weggenomen. De verdachten hebben ook de sloten waarmee de garage was beveiligd meegenomen.
Er zijn tot nog toe geen verdachten aangehouden, maar, aldus het Korps Politie Suriname, een voertuig zou wel in beeld zijn gebracht.
- In de zaak rond de inbeslagname van de vogels en aapjes zijn twee verdachten aangehouden, zo liet het Openbaar Ministerie de redactie van Dagblad Suriname weten. –
Wat is ‘goed beveiligd’?
Natuurlijk zullen velen in de samenleving zich afvragen wat verstaan moet worden onder ‘goed beveiligd’. Hoe is het mogelijk, dat iemand (of meerdere personen) in staat is geweest om 23, ongetwijfeld veel lawaai makende en bijtende ara’s, kennelijk onopgemerkt heeft kunnen stelen. Werden de vogels met een of ander middel bedwelmd? Waren er geen beveiligers aanwezig? LBB lijkt de vogels ‘aan hun lot’ te hebben overgelaten.
LBB weet heel goed, dat het gaat om een zeer bedreigde en beschermde ara-soort, die alleen zijn biotoop in een specifiek gebied in Brazilië heeft. Met die wetenschap had LBB zorg moeten dragen voor een extreem strenge beveiliging voor de vogels. Immers, de illegale handel in wild is een heel lucratieve handel en handelaren, exporteurs, schuwen geen enkel middel om hun illegale handel te kunnen drijven…..
‘Hoge kringen’
Ook rijst de onherroepelijke vraag of er wellicht een persoon of persoon bij deze diefstal is/zijn betrokken die in bepaalde ‘hoge kringen’ verkeren…. Het kan haast niet andes, dan dat er informatie gelekt is over de verblijfplaats van de vogels. Het kan haast ook niet andes dan dat de diefstal is gepleegd door een persoon of personen die betrokken is/zijn bij de illegale handel van wild. Wie andes heeft er immers belang bij om deze opvallende en bedreigde vogels te stelen?
Uitleggen
LBB heeft heel wat uit te leggen, maar tot woensdagmiddag was er geen enkele verklaring van de Dienst ’s Lands Bosbeheer verschenen. Al rond de inbeslagname was het optreden van LBB curieus te noemen. LBB had over de inbeslagname van de vogels en aapjes bericht en onder andere geschreven, dat werd opgetreden vanwege klachten van buurtbewoners van het Garnizoenspad met betrekking tot geluidsoverlast. Op het bezochte terrein werden de dieren in beslag genomen. Bij onderzoek bleek, zo berichtte LBB, dat een dierenexporteur uit de directe omgeving betrokken is bij deze zaak. LBB vermeldde niet wie de dieren in eigendom had, wat die ermee van plan was en of er aanhoudingen zijn verricht.
Teruggefloten?
Maar, kort na het uitbrengen van het persbericht door de Dienst ’s Lands Bosbeheer deed deze dienst een klemmend beroep op de media om uit de berichtgeving te verwijderen, dat het ging om een locatie aan het Garnizoenspad en dat er sprake is van betrokkenheid van een dierenexporteur. LBB liet de redactie van Dagblad Suriname in een app-wisseling weten, dat er een nieuw persbericht via de voorlichtingsdienst van de regering zou komen. Dat bericht is nooit verschenen. Het eigen LBB-persbericht bleek overigens snel van de Facebook-pagina van de dienst te zijn verwijderd, zonder nadere toelichting. Het had er alle schijn van, dat LBB door hogerhand was teruggefloten.
De Lears ara
De Lears ara heeft haar naam te danken aan de dichter Edward Lear die grote aantallen tekeningen en schilderijen heeft gemaakt van papegaaien. Lange tijd was er weinig bekend over het leefgebied van deze vogel. Na de ontdekking van deze soort in 1856 werd de vogel herontdekt in het wild in Bahia, Brazilië, in 1978 door een ornitholoog.
De populatie van deze ara-soort bedroeg in 1994 nog maar zo’n 140 exemplaren (in 1984 bedroeg de populatie slechts ongeveer 60 vogels). Na een grote reddingsactie voor behoud van de soort telde de populatie in 2007 zo’n 750 exemplaren. De vogels zijn sterk afhankelijk van de Licuripalm. Halverwege de jaren ’90 van de vorige eeuw bedroeg het aantal volwassen Licuripalmen nog maar 1,6% van het totaal aantal palmen in de jaren ervoor. Volgens de recentste schattingen bestaat de populatie nu uit meer dan 1.000 vogels.
De Lears ara wordt overigens snel verward met de hyacintara of blauwe ara (Anodorhynchus hyacinthinus).
PK