De overlevingskracht van een kind dat verdwaald is in het regenwoud voor twee weken is een buitengewoon krachtig en uniek fenomeen. Kinderen hebben meestal minder fysieke en mentale veerkracht dan volwassenen, maar ze kunnen toch opmerkelijke prestaties leveren in noodsituaties. Dat is afgelopen zondag bewezen, toen de 8 jarige Imarcio, meer bekend als Tempi, na twee weken vermist te zijn in het bos uit het Lawagebied, teruggevonden werd op een stoep van een dichtbij gelegen dorp.
Imarcio werd sinds 6 augustus vermist. Hij raakte, nadat de Franse militairen een illegale goudmijn aan de kant van Frans-Guyana in het Lawagebied hadden binnengedrongen, vermist. De jongen was samen met zijn oom de goudmijn gaan bezoeken. Hij rende in paniek en angst de verkeerde kant op en raakte verdwaald. De schrammen op zijn lichaam en zijn terughoudende lichaamstaal spreken voor zich. Na twee weken met zon, regen en tal andere uitdagingen heeft Imarcio het alleen in het donkere bos overleefd!
Eerder in het jaar raakten vier Colombiaanse kinderen, door een crash van een vliegtuigje, vermist in het Amazone regenwoud. Het vliegtuigje was onderweg naar San José del Guaviare, in het midden van Colombia, toen het van de radar verdween. Bij het ongeluk kwamen de moeder van de kinderen en twee piloten om het leven. Na 40 dagen werden alle vier kinderen levend gevonden. De kinderen zijn opgegroeid in het Colombiaans bos en wisten volgens familie hoe ze konden overleven met weinig middelen. Deze kinderen zijn unieke gevallen van extreem overleven.
Kinderen hebben vaak een opmerkelijk aanpassingsvermogen. Ze kunnen zich snel aan nieuwe situaties aanpassen en proberen te begrijpen wat er om hen heen gebeurt. Hun mentale veerkracht kan hen helpen om te gaan met stress, angst en onzekerheid. Vaak hebben kinderen ook een hogere stofwisseling en verbruiken zij meer energie dan volwassenen. Dit kan van invloed zijn op hun vermogen om voedsel te vinden en te verwerken tijdens een noodsituatie.
De overleving van een kind in een regenwoud is sterk afhankelijk van de aanwezigheid van bronnen, zoals voedsel en water, de gezondheid van het kind en de mate van voorbereiding en kennis van survivaltechnieken. Dat de kinderen bekend zijn met de omgeving en het bos, is dus een belangrijke factor bij de overlevingskracht.
SD