De Club van 100 is zeker de redding van Suriname

Inleiding

Een jaar geleden heb ik een artikel geschreven, waarin ik aangaf, dat de Club van 100 wellicht de redding van Suriname is. Op alle niveaus en bestuurslagen in het land Suriname is het merkbaar, dat de mensen, die het voor het zeggen hebben, zich niet aan de regels (willen) houden. Vanaf 1975 ziet de bevolking van Suriname, dat politici en hun “mensen ” bij de overheid en de overheidsbedrijven het economisch goed hebben en financieel vooruit gaan. De politici en hun “mensen” hebben niets te klagen en hebben een goed leven.

Bij elke verkiezing in Suriname beloven de politieke partijen een gouden toekomst aan de Surinamers. Eenmaal aan de macht zie je, dat de regeringspolitici en hun “mensen” het goed hebben. De rest van het volk blijft berooid achter. Al 48 jaren zie je, dat 70 procent van de bevolking van Suriname het economisch zwaar heeft en onder de armoedegrens leeft. Ook zie je, dat wanneer een politieke partij de verkiezing heeft gewonnen hun “familie en vrienden ” ( ook hun mensen uit het buitenland) worden ingezet om ook van de pot “honing” te snoepen.

Het virus “jatten”

Door de slechte economische situatie, die direct na de onafhankelijkheid van Suriname zichtbaar werd in het land, is de corruptie en de fraude in Suriname fors toegenomen. Het virus “jatten” heeft vele personen besmet. De normen en waarden, die vóór de onafhankelijkheid van Suriname, goed waren ingebed in de Surinaamse samenleving, zijn anno nu een uitdaging voor vele inwoners van Suriname. Het moreel verval is duidelijk zichtbaar in de Surinaamse samenleving.

De verandering

De Surinamers willen integere en deskundige personen bij de overheid en de overheidsbedrijven. De president, de vice president, de ministers, de DNA-leden, de directieleden bij de ministeries en de overheidsbedrijven moeten integer en deskundig zijn. De mensen moeten goed gescreend worden vóór zij een functie gaan bekleden. De politieke partijen, die al 48 jaren lang het land bestuurd hebben, zijn er niet in geslaagd deze verandering door te voeren.

De Club van 100

De integere en deskundige personen worden opgeroepen niet langer langs de kantlijn te staan, maar daadwerkelijk hun krachten te geven om de failliete staat Suriname weer op de rails te krijgen. De Club van 100 is mijns inziens de redding van Suriname. Het wordt mijns inziens tijd, dat een aantal mensen in Suriname het initiatief neemt om deze nieuwe politieke partij (de Club van 100 ) op te richten.

Op weg naar de verkiezing van 25 mei 2025

De Surinaamse kiezers hebben hun les nu wel geleerd en zullen open staan voor de Club van 100. De Club van 100 is mijns inziens de redding van Suriname. Blijven de Surinaamse kiezers trouw aan hun politieke partijen, dan geven de kiezers van Suriname te kennen geen verandering en geen vooruitgang van hun land te willen. Zij geven dan het mandaat aan de politici, die al jaren het voor het zeggen hebben. De kiezers zeggen dus: “gaan jullie rustig door met het beleid van de afgelopen 48 jaren”. Suriname zal dan een arm land blijven met ca 70 procent van de bevolking onder de armoedegrens. De Surinamers moeten dan niet klagen over de 30 procent van de bevolking, die het goed heeft en zich van alles kan permitteren.  Het verschil tussen arm en rijk zal dan zichtbaar blijven. Een groot deel van de bevolking zal dan weer elke dag teleurgesteld zijn in hun president. Dit schouwspel zullen de overige mensen (30% van de bevolking) lachend aanschouwen, terwijl zij een lekker drankje en heerlijke hapje nuttigen.

Dennis Lapar

Directeur van Stichting FinanceSuriname

error: Kopiëren mag niet!