Op het politiebureau Zanderij is dinsdagmorgen 22 augustus, door een jachtopziener, aangifte van diefstal van een partij ara’s gedaan. Het gaat om de 23 beschermde Lery ara’s (Lears ara’s, Anodorhynchus leari). Een soorten die endemisch is in Brazilië – ze komt dus alleen daar voor -, bedreigd en beschermd) blauw gevederd, witte wang, net boven de snavel. Dit bericht het Korps Politie Suriname dinsdag.
Deze beschermde vogels zijn – 29 in totaal – in juli het land binnengesmokkeld en door de politie in beslag genomen. Deze vogels waren ondergebracht bij de Dienst ’s Lands Bosbeheer (LBB) te Zanderij en zouden op 22 augustus na overleg door de Braziliaanse autoriteiten worden opgehaald. De Braziliaanse regering berichtte dinsdag uitgebreid over de terugkeer van de vogels (en de ook in juli inbeslaggenomen gouden leeuwaapjes) in een persbericht met als kop: ‘Federale overheid voert geïntegreerde actie uit voor repatriëring van in Suriname in beslag genomen gouden leeuwaapjes en Lear’s ara’s’.
Een van de vogels zou zijn ontsnapt tijdens de diefstal. Naar Dagblad Suriname van een Braziliaanse bron heeft vernomen, worden de 5 achtergebleven ara’s met de 7 gouden leeuwaapjes vandaag, woensdag 23 augustus, naar Brazilië vervoerd.
Uit het voorlopige onderzoek van de politie is gebleken dat de verdachten 23 van de ‘raven’ die goed beveiligd in een garage waren ondergebracht tussen 01.00 uur en 03.00 uur in de ochtend hebben weggenomen. De verdachten zijn eveneens met de sloten waarmee de garage was beveiligd ervandoor gegaan.
Er zijn tot nog toe geen verdachten aangehouden, maar een voertuig is wel in beeld gebracht.
Op de samenleving wordt het beroep gedaan alert te zijn en inlichtingen hieromtrent gelijk doorspelen aan ieder politiebureau of op het nummer 115 van het Command Center, aldus het politiebericht.
Naast de ara’s werden gelijk met de vogels ook 7 gouden leeuwaapjes, eveneens uit Brazilië, in beslag genomen.
De vondst en inbeslagname
Vanuit ingekomen klachten van buurtbewoners van het Garnizoenspad met betrekking tot geluidsoverlast hadden leden van de Dienst ‘s Lands Bosbeheer, afdeling Natuurbeheer, een terrein in de omgeving van die straat bezocht ter controle. Op het bezochte terrein zijn de dieren in beslag genomen. Bij onderzoek bleek, dat een dierenexporteur uit de directe omgeving betrokken is bij deze zaak. De dieren zijn afkomstig uit smokkel vanuit Brazilië via Guyana naar Suriname, zo berichtte LBB.
LBB vermeldde niet wie de dieren in eigendom had, wat die ermee van plan was en of er aanhoudingen zijn verricht.
Teruggefloten?
Maar, kort na het uitbrengen van het persbericht door de Dienst ’s Lands Bosbeheer deed deze dienst een klemmend beroep op de media om uit de berichtgeving te verwijderen, dat het ging om een locatie aan het Garnizoenspad en dat er sprake is van betrokkenheid van een dierenexporteur. LBB liet de redactie van Dagblad Suriname in een app-wisseling weten, dat er een nieuw persbericht via de voorlichtingsdienst van de regering zou komen. Dat bericht is nooit verschenen. Het eigen LBB-persbericht blijkt overigens ook van de Facebook-pagina van de dienst te zijn verwijderd, zonder nadere toelichting.
Vragen….
Uiteraard roept het handelen van LBB vele vragen op en door Dagblad Suriname gestelde vragen werden niet beantwoord. Als het onderzoek is afgerond, zou nadere informatie volgen, aldus een medewerker van LBB tegenover de redactie. Vele burgers zullen ongetwijfeld vermoeden dat er mogelijk sprake is van het beschermen van personen of een persoon. LBB lijkt door hogerhand wat haar berichtgeving betreft, te zijn teruggefloten, en dat zal niet zonder reden zijn gebeurd.
Diefstal roept ook vragen op
De diefstal nu van de 23 ara’s roept weer vele vragen op. Deze vogels hadden goed beveiligd moeten worden, maar kennelijk heeft het daaraan ontbroken. Het Openbaar Ministerie liet onlangs Dagblad Suriname weten dat in de zaak van de vogels en aapjes twee verdachten zijn aangehouden. Het heeft er nu alle schijn van, dat de gestolen ara’s weer verdwijnen in het circuit van de illegale handel in wild.
KPS/PK