Concurrentie Surinaamse vis op exportmarkt onder druk

De concurrentiepositie van Surinaamse vis op de internationale afzetmarkt staat op dit moment onder druk. Dit heeft volgens Udo Karg, voorzitter van de Suriname Seafood Associatie (SA), met twee factoren te maken. Ten eerste is Surinaamse vis duur geworden en ten tweede is er sprake van toegenomen visaanbod op de Caribische exportmarkt.

De export naar de VS is terug genomen, omdat de markt daar in de voorbije periode voldoende vis heeft ingekocht. Met de export naar het Caribisch gebied, met name naar Jamaica, ondervindt Surinaamse vis behoorlijke concurrentie van visexporten uit Guyana. Het ironische hiervan is, dat Guyana vis op de Caribische markt brengt, die afkomstig is van Surinaams visgronden. Het is algemeen bekend dat de visgronden van het buurland leeggevist zijn, en dat Guyanese vissers sinds jaar en dag illegaal in Surinaamse wateren vissen. Door gebrekkige controle stelen de Guyanezen Surinaamse vis, en met dezelfde vis wordt Suriname op de exportmarkt beconcurreerd.

De tweede belangrijke factor die daarbovenop druk uitoefent op de concurrentiepositie van Surinaamse vis is de prijs. 

Surinaamse vis is duur

Surinaamse vis is duurder geworden. Dit komt vanwege de verhoging van allerlei kosten voor de visverwerkers en -exporteurs. Door onder andere verhoogde brandstofkosten voor vissers is de visopkoopprijs flink gestegen. De visverwerkers/-exporteurs worden daarnaast ook nog geconfronteerd met verhoogde bedrijfskosten, zoals de tarieven voor water en elektriciteit. De kosten voor waterverbruik alleen al zijn met 500 procent gestegen. 

Vis die van de bevolkingsvisserij wordt opgekocht is volgens de SSA-voorzitter vanwege btw zeker met 20 procent in prijs gestegen. Het overgroot deel van de vissers is namelijk niet bekend met de te volgen procedures voor teruggave van btw. Dit allemaal drukt op de exportprijs van vis. Karg noemt het beleid van de regering richting de productie- en exportsector niet gebalanceerd. Zoals dat nu aan toe gaat, doet het de concurrentiepositie van het Surinaams exportproduct, in dit geval vis, helemaal niet goed. Door deze situatie in combinatie met de situatie op de afzetmarkt, loopt de export van Surinaams vis vertragingen op. Deze vertraging heeft tot gevolg, dat de verwerkings- en exportbedrijven de toevoer van vis niet tijdig kunnen afnemen. Dit terwijl nu juist sprake is van toename van visvangsten.

SS

error: Kopiëren mag niet!