Suriname langzaamaan op weg naar duurzame kleinschalige goudsector

In kader van het project “Improving Environmental Management in the Mining Sector of Suriname, with Emphasis on Artisanal and Small Scale Gold Mining” (EMSAGS-project) is invulling gegeven aan de uitvoering van een Target Sector Analysis (TSA) omtrent de kleinschalige goudwinning in Suriname. Het doel van deze studie is om de vereisten voor een transitie naar een duurzamere kleinschalige goudmijnbouwsector te identificeren en te analyseren. De eerste bevindingen van deze TSA zijn donderdag gedeeld met verschillende overheidsinstanties, dignitarissen, maatschappelijke organisaties en multinationals, zo meldt de Communicatie Dienst Suriname, CDS.

“Suriname is rijk aan natuurlijke hulpbronnen en momenteel vormt de goudwinning een van de belangrijkste economische activiteiten in Suriname”, sprak Preciosa Simons (zie foto), directrice Mijnbouw van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH). Volgens haar hebben de mijnbouwactiviteiten aanzienlijke negatieve effecten op de natuurlijke ecosystemen in de mijnbouwgebieden, voor een groot deel door de kwikvervuiling die gepaard gaat met de goudwinningstechnieken en de impact van de exploratiegebieden op de ontbossing. Om deze negatieve effecten aan te pakken, wordt gewerkt aan de overgang naar een duurzamere goudmijnsector in Suriname, waarin milieu-, economische- en sociale aspecten worden aangepakt. 

  • Het lijkt op een zoveelste poging om de kleinschalige goudzoekers over te laten stappen op milieuvriendelijke winningsmethoden. Het verleden laat echter zien, dat het geen enkele regering is gelukt om de kleinschalige goudwinning het pad van milieuvriendelijke winning op te laten gaan. Geen enkele ordening van deze sector is effectief geweest. Plannen om een fonds in het leven te roepen, van zeker tien jaren terug, waarop goudzoekers een beroep zouden kunnen doen om financiering te verkrijgen voor de aanschaf van milieuvriendelijke goudwinningsmethoden zijn gestrand. Het uitbannen van kwik lijkt ook een onmogelijke opgave voor de regering. Goudzoekers worden op geen enkele wijze gemotiveerd en gestimuleerd om af te stappen van het gebruik van kwik en over te stappen op milieuvriendelijke winning van het goud. De vraag is dan ook: waarom zou dat alles nu wel slagen? 
  • Het project “Improving Environmental Management in the Mining Sector of Suriname, with Emphasis on Artisanal and Small Scale Gold Mining” (EMSAGS-project) klinkt heel interessant, maar is het weer geen gebakken lucht?, dus woorden, maar weinig uitvoering en verandering op de goudvelden.

CDS/PK

error: Kopiëren mag niet!