De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij, SWM, gooit er daadwerkelijk met de pet naar. En ze weet het, immers, afgelopen week werd plots een persconferentie belegd naar aanleiding van de vele klachten in de samenleving over lage tot totaal geen waterdruk bij bewoners in bepaalde buurten van Paramaribo. Dagblad Suriname had daar kort voor die persconferentie ook kritisch over belicht, met name over de dramatische consequenties die een te lage tot totaal geen waterdruk heeft voor gezinnen, dat behoeft eigenlijk verder geen enkel betoog.
’s Nachts
Ook ondergetekende heeft dagelijks te maken met een te lage tot totaal geen waterdruk. Je alleen ’s nachts vanaf ongeveer drie uur kunnen baden is geen lolletje. ’s Nachts emmers met water vullen, omdat er dan wel een beetje water uit een van de kranen druppelt is ook geen lolletje. Maar, dan weet je je wel verzekerd, dat er wat water is voor de volgende dag; je moet toch baden, kleren wassen, de vaat doen, naar het toilet gaan. Dat alles kan echt niet zonder water, heer Clifton Linga, SWM-directeur. Maar, kennelijk interesseert de SWM-clan dat geen moer.
Onbeschaamd
Tja, en wat kun je doen als duur betalende SWM-klant, die totaal geen waar krijgt voor z’n geld, de maandelijkse contributie?? Je jammert, klaagt, trekt aan de bel, stapt naar de media en ja, zelfs drop je een klacht in een keurige e-mail bij de klantenservice. Maar, ook die zogenaamde klantenservice lijkt besmet te zijn met een zekere te lage druk, toont geen interesse voor je klacht, reageert simpelweg niet. Het is onbeschaamd en een staatsbedrijf onwaardig.
Ingrijpen regering
Misschien wordt het tijd dat de regering ingrijpt. Laat president Chandrikapersad Santokhi een commissie in het leven roepen die de gang van zaken binnen de SWM eens tegen het licht houdt.
Laat de SWM eens uitleggen hoe het anno 2023 nog in vredesnaam mogelijk is, dat er hele buurten zijn in Paramaribo waar mensen niet of nauwelijks overdag kunnen beschikken over (drink)water?
Laat de SWM al haar klagende klanten eens financieel wat tegemoet komen, door ze bijvoorbeeld een maand niet voor het watergebruik te laten betalen. Gewoon een menselijke geste, van een onmenselijk bedrijf. Onmenselijk, dat klinkt wellicht wat hard, maar wanneer je als staatsbedrijf niet het fatsoen hebt om te luisteren naar je klagende betalende clientèle en om hun klachten te beantwoorden, dan is een ander verzachtend woord niet van toepassing.
Mensenrecht
SWM, iedereen heeft recht op drinkwater. Geldt dat niet voor alle inwoners van Suriname? Laat een onafhankelijke rechter zich hier eens over uitspreken. Water is een mensenrecht. Verenigde Naties: “Toegang tot water en sanitaire voorzieningen worden door de Verenigde Naties erkend als mensenrechten – fundamenteel voor ieders gezondheid, waardigheid en welvaart.”
Paul E.