Bij aanwijzing gebieden voor teelt industriële hennep rekening houden met grondenrechten 

Bij de aanwijzing van bestemmingsgebieden voor de teelt van industriële hennep dient rekening te worden gehouden met de grondenrechten van inheemse en tribale volken. Hierop is met nadruk gewezen door het Assembleelid Jennifer Vreedzaam (NDP).

De parlementariër deed dit donderdag tijdens de debatten in de Nationale Assemblee over het wetsvoorstel dat de teelt van industriële hennep in Suriname mogelijk moet maken. In het wetsvoorstel wordt onder andere namelijk gesproken over het aanwijzen van bestemmingsgebieden voor de teelt van industriële hennep.

Vreedzaam wees erop, dat indien de bestemmingsgebieden vallen binnen de leef- en woongebieden van inheemse en tribale volken, de beginselen van Free Prior Informed Consent (FPIC) nauwgezet in acht moeten worden genomen. Er zal met de leefgemeenschappen overlegd moeten worden en tot overeenstemming moeten worden gekomen, alvorens men overgaat tot de aanwijzing van bestemmingsgebieden voor de teelt van industriële hennep.

Tijdens de debatten afgelopen donderdag in het parlement is naar voren gekomen dat industriële hennep niet op kleigrond wordt geteeld, maar meer op hoog gelegen grond. De vrees bestaat, dat de rijstarealen die uit kleigrond bestaan door boeren gebruikt zullen worden voor hennepteelt. Hoog gelegen gebieden in Suriname bevinden zich veelal ten zuiden van de kustvlakte tot naar het achterland. Het is tegen deze achtergrond dat Jennifer Vreedzaam erop wijst dat bij de aanwijzing van bestemmingsgebieden er rekening wordt gehouden met de leef- en woongebieden van inheemsen en in stamverband levende gemeenschappen.

Tijdens de eerste ronde van de behandeling van het wetsvoorstel inzake de teelt van industriële hennep in april dit jaar zei minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij, dat de Dienst Bodemkartering reeds beschikt over bodemkaarten op een schaal van 1 op 1.000. Op basis daarvan zullen geschikte gebieden worden geïdentificeerd, waarna gedetailleerd bodemonderzoek zal volgen om de locaties aan te wijzen voor de teelt van industriële hennep.

SS

error: Kopiëren mag niet!