NEGATIEF

Ik keek naar een aflevering van TO THE POINT waarin Karel Eckhorst en Winston Ramautarsing de gasten waren. De heer Eckhorst heeft de situatie waarin ons land verkeert en de bemoeienis van het IMF grondig en transparant uitgelegd. Hij sprak op een niveau dat zeer begrijpelijk was voor zelfs het minst ontwikkelde volk. De man straalde positiviteit, rust en deskundigheid uit. Hij zat niet zichzelf te promoten, maar gaf de keiharde feiten weer en toch stelde hij het volk op de een of andere manier gerust en dat gaf een prettig gevoel.                                                                                                      

De heer Ramautarsing daarentegen was daar duidelijk gekomen om de president en de regering te bekladden en zichzelf schouderklopjes te geven. De man zat als ’t ware op ’t puntje van zijn stoel om elke kans te grijpen om verwijten en beschuldigingen te uiten, zoals volgauto’s en buitenlandse reizen kosten het land veel geld. Iemand die niet inziet dat de buitenlandse reizen van de president, noodzakelijk en vruchtbaar zijn, begrijpt niets van het besturen van het land. Zijn aanwezigheid was eerder storend en irritant en dat is jammer daar het programma TO THE POINT, een kwaliteitsprogramma is en zeer leerrijk. De man was het voorbeeld van hoe het niet moet. No man is entirely worthless, he can always serve as a bad example.

Gelukkig lukt het de heer Telgt altijd weer om zulke figuren in hun waarde te laten en toch het gesprek weer terug te leiden naar the point. 

Negatief bezig zijn is meelijwekkend en leidt nooit tot iets goeds. Vaak heeft men zelf niet door negatief bezig te zijn. Dit gedrag is verslavend en daarom blijven zoveel mensen erin hangen. Negatieve gevoelens leiden tot negatieve gedachten en die weer tot negatieve uitspraken.  What is down in the well comes up in the bucket. Laat daarom je gevoelens positief zijn. 

Negatief denken kan vergeleken worden met het eten van ongezond eten. Het is makkelijk, stilt je honger voor een moment maar het voedt je niet om gezond te worden. Het geeft je even een goed gevoel, maar op de lange termijn maakt het jou i.p.v. die ander kapot.                                  

Ook hebben negatieve mensen de drang om hun negatieve gedachten bij een ander te parkeren. Dat was duidelijk te zien bij Ramautarsing. Hij had er een enorme behoefte aan om dat negatieve aan de luisteraar kwijt te raken. Positief bezig zijn, kwam niet eens in hem op. Being positive is a sign of intelligence.

Positief bezig zijn, voelt altijd veel fijner. Daarom is het de moeite waard om te proberen van dat negatieve af te komen en het mooie is dat je het kan doen zonder de hulp van een ander. De eerste stap naar een positieve instelling is om aan alle goede dingen in je leven te denken en alle goede dingen te zien, die de ander heeft gedaan. Focus je op wat je kan doen om te helpen i.p.v. op afbreken en schofferen. Probeer je te omringen met positieve mensen en niet met mensen die je dieper meesleuren in dat negatieve denken.  Keep your face to the sunshine and you will see no darkness.

Het belangrijkste aspect van een positieve instelling is om je te verplaatsen in de ander, ‘hoe zou ik me voelen als men dat met mij deed.’ Hoe zou ik me voelen als een ander me in de media zo schoffeerde?’ Kritiek mag, maar doe het opbouwend. Mensen zullen vergeten wat je zei of deed, maar ze zullen nooit vergeten welk gevoel jij ze gaf toen je hen schoffeerde. Een positieve denker ziet een situatie niet slechts ‘goed’ of ‘slecht’, maar bekijkt het van meerdere kanten. A positive attitude is a little thing that makes a big difference.

Men denkt vaak dat de dood het grootste verlies is in het leven, het grootste verlies is echter het positieve dat je van binnen kwijtraakt tijdens je leven.

Blijf daarom niet voor struisvogel spelen, maar durf aan jezelf toe te geven dat je gauw klaar staat om mensen en situaties negatief te interpreteren en werk dan aan je eigen redding.                                 Positief bezig zijn, creëert niet alleen een prettige sfeer, maar zorgt ook voor een gezonde geest en betere resultaten. Iemand die opbouwende kritiek geeft, oogst eerder respect dan iemand die afbreekt en schoffeert.                                                               

Het opbouwen van een positieve houding, begint met vertrouwen hebben in jezelf en elke keer als je een ander in het licht trekt, laat je dat zelfvertrouwen zien. 

“We are all here for a reason. I believe the reason is to throw little torches out to lead people through the darkness.”

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!