Ghosting gedrag onder jonge sollicitanten blijkt een trend te zijn

Over de laatste decennia is het ghosting gedrag tijdens sollicitatieprocessen toegenomen. Recruiters maken steeds vaker mee, dat sollicitanten niet komen opdagen voor hun sollicitatiegesprek, erger nog, niet eens de moeite nemen zich af te melden voor het gesprek. Soms gaat het zover, dat men niet komt opdagen voor de eerste werkdag. Dit gedrag beperkt zich niet alleen tot jonge sollicitanten, maar het wordt vooral waargenomen onder de jongere generatie in de moderne professionele wereld. Ook in Suriname zijn recruiters soms radeloos, wanneer jonge sollicitanten niet komen opdagen of niet afmelden voor gesprekken. 

Waarom een baan “ghosten” waarvoor zij gesolliciteerd hebben?

“Ghosten” is het plotseling en zonder waarschuwing verbreken van communicatie of contact tijdens het sollicitatieproces. Sollicitanten kunnen om verschillende redenen niet opdagen voor een gesprek. Deze redenen kunnen variëren afhankelijk van individuele omstandigheden. Het ontvangen van meerdere aanbiedingen, onzeker zijn over een aanbod, weinig interesse hebben voor de werkzaamheden of niet voldoen aan de verwachtingen zijn enkele van de redenen voor het “ghosten”. 

In de moderne digitale wereld kan het eenvoudig zijn om te stoppen met communiceren en gewoon geen reactie meer te geven. Dit kan voortkomen uit een gevoel van anonimiteit bij digitale interacties. Het vermijden van potentiële conflicten of moeilijke gesprekken is een belangrijke factor bij “ghosting”. Dit zijn communicatievaardigheden die missen bij dit soort sollicitanten. Sollicitanten die pas de arbeidsmarkt betreden, zijn meestal onbekend met de professionele waarden, normen en etiquette betreffende sollicitatieprocessen.

Hoe kunnen recruiters ghosting voorkomen?

Recruiters kunnen voorkomen dat sollicitanten hun “ghosten” door proactief en respectvol te communiceren. Transparantie en feedback zijn belangrijk, middels het aangeven van duidelijke informatie over het sollicitatieproces, de verwachte stappen en de tijdlijnen. Het sturen van automatische ontvangstbevestigingen, geeft de sollicitant een goed gevoel dat hun sollicitatie ontvangen en in behandeling is. 

Verschaffen van duidelijke informatie over wat ze kunnen verwachten tijdens interviews, wie ze zullen ontmoeten, welke vragen ze kunnen verwachten en hoe lang het kan duren voordat een beslissing wordt genomen zijn cruciaal. 

Een recruiter kan een positieve indruk achterlaten bij sollicitanten, door constructieve feedback te geven op de sterke en zwakke punten van de sollicitant die hij/zij voor toekomstige interacties nuttig kan gebruiken. Dit zal de relatie tussen werkgever en potentiële werknemers ten goede komen.

SD

error: Kopiëren mag niet!