Vicepresident Ronnie Brunswijk roept op tot rust in de samenleving 

“Er worden allerlei dingen gespeculeerd in de samenleving. Dat hebben wij niet nodig. We zijn in Suriname een kleine samenleving waar iedereen elkaar kent. We hebben rust nodig in het land.” Zo spreekt vicepresident Ronnie Brunswijk. Volgens de tweede man van het land moet er respect zijn tussen de trias politica.

“We moeten samenwerken en elkaar respecteren.” Of het nou de rechterlijke macht is of de wetgevende macht. De vicepresident legt zich ook neer bij de benoeming van de nieuwe procureur-generaal Garcia Paragsingh.

“Praten heeft geen zin meer. We moeten doorgaan. We zijn Surinamers. Ik ben vicepresident en dat is een instituut. Ik werk onder de president. Elke handeling die grondwettelijk is respecteren wij.”

De toon van Brunswijk is danig anders dan vorige week, toen hij zichtbaar boos was. Hij bracht te Nieuw-Amsterdam in herinnering dat hij oud-militair en oud Jungle Commando leider is. De uitspraken werden streng veroordeeld door het maatschappelijk middenveld en ook de VHP, partner van de ABOP in de coalitie. “We hebben het duidelijk gemaakt. De VHP gaat het niet meer pikken dat wij op een bepaalde manier besproken worden op politieke podia.” Dit is overgebracht aan de top van de ABOP.

“We zijn nu in de tweede helft. Het wordt een andere helft”, zo sprak president Chan Santokhi, die tevens voorzitter is van de VHP,  eerder deze maand. De structuren van de VHP zijn het oneens met de dominante positie die de ABOP/PL fractie inneemt. Op politieke podia nemen ABOP-kopstukken de VHP vaak onder vuur. De eenheid in de coalitie en de regering is zoek. 

error: Kopiëren mag niet!