7.000 hectare padieaanplant dreigt verloren te gaan wegens verzilting Nickerierivier

Ongeveer 7.000 hectare aan padieaanplant te Wageningen en de Middenstandspolder dreigt verloren te gaan vanwege gebrek aan irrigatiewater. Door de aanhoudende droogte van de voorbije weken heeft de zoutgrens in de Nickerierivier zich verder landinwaarts verplaatst.  

De verzilting van de Nickerierivier vindt plaats tot voorbij de brug bij Henar. Hierdoor kan er geen water worden ingelaten om verder naar de arealen gepompt te worden. Het Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) maakt zich ernstig zorgen over deze situatie. Tijdens de openbare vergadering van de Nationale Assemblee dinsdag, wees hij erop dat over enkele dagen de boeren over moeten gaan tot de tweede bemesting van de aanplant, en dat over 40 dagen geoogst zal moeten worden. Als de arealen niet bevloeid kunnen worden zal de aanplant van circa 7.000 hectare compleet verloren gaan. 

Als enige oplossing ziet Jogi dat het pompgemaal te Wageningen direct moet gaan functioneren. Reeds drie jaar is de regering bezig met de rehabilitatie van het pompgemaal. Er kunnen allerlei redenen worden aangevoerd waarom het pompgemaal van Wageningen nog niet in werking is, “feit is dat de boeren nu water nodig hebben”, zei Jogi.

Hij doet een ernstig beroep op de regering om alles in het werk stellen opdat boeren over irrigatiewater kunnen beschikken.

SS  

error: Kopiëren mag niet!