Er komt een Verkeersautoriteit die alle activiteiten met betrekking tot verkeersveiligheid centraal zal aansturen en coördineren. Het zal belast zijn met de uitvoering van het strategisch beleidsplan verkeersveiligheid. Het wetsvoorstel voor de instelling van de Verkeersautoriteit staat reeds opgenomen op de agenda voor een openbare vergadering van de Nationale Assemblee. Het betreft een initiatiefwet die vorig jaar juni is ingediend. De initiatiefnemers zijn de leden Edgar Sampie (ABOP/PL), Ivanildo Plein (NPS) en Ronny Aloema (VHP)
In de Memorie van Toelichting van het wetsvoorstel staat dat de plotselinge stijging van het aantal verkeersslachtoffers in 2018, na een gestage daling tussen 2010 en 2015, aanleiding geeft tot grote bezorgdheid. Door een groeiende bevolking en toenemende mobiliteit zal de stijgende lijn zich voortzetten als er niet actief en snel aangepakt wordt.
Een van de eerste maatregelen die genomen wordt, is het instellen van een Autoriteit. Die zal als centraal punt dienen voor het aansturen, optimaliseren en het monitoren van de verkeersveiligheid en het coördineren van activiteiten die met verkeersveiligheid in het algemeen te maken hebben.
Verkeersveiligheid is bij uitstek een multisectorale aangelegenheid, waarbij meerdere sectoren een belangrijk aandeel hebben en maatregelen nodig zijn op onder andere het gebied van infrastructuur, verkeerstechniek, educatie, handhaving en nazorg. Activiteiten en maatregelen die de verkeersveiligheid beïnvloeden, maar die wettelijk de verantwoordelijkheid zijn van bepaalde afdelingen en instanties, worden door deze organisatie uitgevoerd.
De aanleg en het onderhoud van de wegeninfrastructuur, de handhaving van wetten en regels, de planning van woongebieden, het verzamelen en bijhouden van data, en de zorg van voor verkeersslachtoffers zijn voorbeelden hiervan.
Duurzame aansturing
Door het instellen van de Autoriteit zal het verkeersveiligheidsbeleid duurzaam, verantwoord en centraal aangestuurd kunnen worden. De Autoriteit zal nauw samenwerken met alle andere sectoren die verantwoordelijk zijn voor actie en maatregelen, die invloed hebben op de verkeersveiligheid.
De Autoriteit zal, zoals in het wetsvoorstel staat, bepaalde taken van de politie overnemen zoals het afnemen van rijexamens, de afgifte van rijbewijzen en bromfietscertificaten, het uitgeven van de eerste keuring van het kentekennummer, de registratie van motorrijtuigen en het afgeven van kentekennummers. Uit de praktijk blijkt, dat deze werkzaamheden oneigenlijke taken van de politie zijn. De Autoriteit zal verder ook zorgen voor het beheren en onderhouden van een elektronisch handhavingssysteem.
Met de instelling van de Verkeersautoriteit zal het Verkeersveiligheidsinstituut ophouden te bestaan.
SS