Waarom zo agressief, is het de schuld van de hitte?

De afgelopen periode is er bijna  elke week een bericht over kap- en steekverwondingen als gevolg van geweld tussen personen. Vanwaar komt deze agressie en heeft het te maken met de toenemende hitte?

Agressie is het gedrag van een persoon die de intentie heeft om schade, letsel, pijn of ongemak toe te brengen aan anderen. Agressie kan zich fysiek, verbaal of psychologisch uiten. Er zijn verschillende vormen van agressie. Bij fysieke agressie gaat het om het slaan, schoppen, duwen, bijten en ander fysiek geweld. Verbale agressie is het beledigen, bedreigen en schreeuwen om anderen te kwetsen. Relationele agressie is het uitsluiten van sociale contacten door middel van roddelen of negeren. Bij psychologische agressie gaat het om manipulatie, intimidatie of vernedering.

Agressie is een complex fenomeen dat niet rechtstreeks kan worden toegeschreven aan de hitte. Je kunt de hitte niet de schuld geven van agressief gedrag. 

Mensen kunnen sneller boos worden wanneer de hitte toeneemt, als gevolg van een combinatie van biologische, psychologische en sociale factoren. Zweten, uitdroging, vermoeidheid en slapeloosheid zijn factoren die kunnen leiden tot prikkelbaarheid, verminderd vermogen om met stress om te gaan en een verhoogd risico op boosheid en agressie.

Een ieder heeft een andere reactie op hitte. Bepaalde mensen kunnen juist kalm blijven en actief genieten van het warme weer. In plaats van de hitte de schuld te geven voor agressieve uitingen, moeten we ons richten op het begrijpen en aanpakken van de diepere oorzaken van agressief gedrag. Middels educatie, empowerment, conflictoplossing en het bieden van adequate psychologische en emotionele ondersteuning aan degenen die het nodig hebben, kan er gewerkt worden aan het agressief gedrag binnen de samenleving. 

SD

error: Kopiëren mag niet!