De regering gaat niet terug naar een situatie van brandstofsubsidie. Dit zegt minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning. De minister sprak vrijdag tijdens een gezamenlijke persconferentie met een IMF-team dat vorige week op bezoek was in Suriname. De brandstofprijs is in de afgelopen dagen gestegen naar rond de SRD 48,50 voor gasoline en tikt aan richting de SRD 50. De minister zegt zich ervan bewust te zijn, dat de stijging van de brandstofprijs voor grote delen van de samenleving ondraaglijk wordt en dat met elke stijging de prijzen van goederen en diensten ook omhoog gaan. “Maar, de regering gaat in elk geval niet terug naar brandstofsubsidie”, zegt hij.
In de brandstofprijs aan de pomp zit inbegrepen een government take van SRD 3,50 per liter, plus nog 5% btw. De government take is bedoeld om de grote schuld die de overheid bij de oliemaatschappijen heeft vanwege de brandstofsubisidie te kunnen afbetalen.
Medio februari heeft de regering besloten de prijs van brandstof los te laten en marktconform vast te stellen. De overheidsschuld bij de oliemaatschappijen was enorm. De overheid was niet langer in staat de brandstofsubsidie te betalen. Indien niet besloten was om de brandstofprijs los te laten was het gevaar reëel, dat de brandstofvoorziening de volgende dag zou stoppen.
Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) liet vorige week weten dat de prijs van olie voor de rest van het jaar mogelijk nog verder zal stijgen. Vorige week donderdag noteerde de olieprijs USD 88 per vat. De stijging van de olieprijs op de internationale markt heeft te maken met het besluit van de OPEC-landen en haar bondgenoten om de olieproductie te verlagen. Aan de andere kant is de vraag naar olie in de wereld toegenomen.
Indien de stijgende trend van de olieprijs in de wereld zich blijft voortzetten, is het verwachtbaar dat de brandstofprijs aan de pomp nog verder zal stijgen. Prijzen van SRD 60 tot SRD 70 voor een liter benzine zijn zeer reëel. Het is alleen maar te hopen, dat de olieprijs in de wereld gaat dalen. Maar, gelet op de prognoses van het IEA voor de rest van jaar, lijkt dit een ijdele hoop.
SS