President Santokhi beëdigt vandaag in onrustige politieke tijden procureur-generaal  

Aanwezigheid vp, DNA-voorzitter en JusPol-minister groot vraagteken 

Het zijn bijzonder onrustige tijden binnen de regering. De coalitie kan voor de zoveelste keer elkaar niet vinden. Ondanks zware protesten vanuit de ABOP, zijn de media vandaag, maandag augustus, uitgenodigd op het presidentieel paleis voor de beëdiging van advocaat-generaal Garcia Ramcharan-Paragsingh als procureur-generaal (pg) bij het Hof van Justitie. Zij neemt al geruime tijd de positie waar. 

Voorts komt er een lid bij: plaatsvervangend rechter Eric Rudge wordt lid van het Hof en de juriste Cynthia Klein-Jules treedt toe als plaatsvervangend lid. De installatie van hen door het Hof vindt later deze maand tijdens een buitengewone openbare zitting plaats. 

Het complete benoemingsproces is vanaf het eerste moment in controverse geweest. Het is onduidelijk of vicepresident Ronnie Brunswijk, Assemblee-voorzitter Marinus Bee en minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie aanwezig zullen zijn. Brunswijk heeft eerder al in niet misverstane woorden gesteld, dat hij de juriste eerder ziet gaan dan blijven. Echter is bij de regerings vergadering van 2 augustus een besluit genomen om de pg formeel te benoemen. Dit is niet in goede aarde gevallen bij de vicepresident die afwezig was bij de vergadering.

De woordvoerder van de Brunswijk, Humphrey Dundas, heeft tegenover lokale media aangegeven, dat de ABOP-ministers waren weggelopen bij de vergadering toen het besluit was genomen. Volgens president Santokhi was er inmiddels goed overleg geweest binnen de coalitie over de benoeming.

De ABOP zal de minister instrueren om de resolutie van de benoeming niet te doen uitgeven. Volgens een verklaring zal de ABOP alles eraan doen om het besluit van de regering vergadering tegen te gaan. 

error: Kopiëren mag niet!