Overeenstemming bereikt in DNA  over “one-man-one vote” kiesregeling

De verschillende fracties in de Nationale Assemblee hebben overeenstemming bereikt over de wijziging van de kiesregeling. Zo verneemt Dagblad Suriname uit topkringen van politieke partijen die in het parlement vertegenwoordigd zijn. 

De Nationale Assemblee heeft zich vrijdag in huishoudelijk verband over deze kwestie gebogen. Men is het erover eens. dat de komende dagen aan één wetsvoorstel zal worden gewerkt dat uiteindelijk in het openbaar zal worden behandeld. Het wetsvoorstel wijziging kiesregeling zal uitgaan van “one man-one vote-one value”, met de nodige minimale wijzigingen in de Grondwet. Het principe van “one man-one vote-one value” gaat uit van het landelijk evenredig stelsel met het hele land als één  kiesdistrict.

Het heeft er veel weg van, dat het wetsvoorstel nog voor het reces van het parlement eind deze maand afgerond zal zijn. Wanneer de feitelijke behandeling ervan in het openbaar zal plaatsvinden is nog niet duidelijk. 

Met de kamerbrede politieke overeenstemming die nu is bereikt, zal de behandeling en goedkeuring van de gewijzigde kiesregeling naar verwachting zonder noemenswaardige politieke hobbels gebeuren. Het streven van zowel de regering als het parlement is altijd geweest om met brede politieke en maatschappelijke consensus tot een gewijzigde kiesregeling te komen. 

SS

error: Kopiëren mag niet!