Tijdens de viering van de Dag de Inheemsen woensdag 9 augustus, was er een reeks activiteiten op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. President Chandrikapersad Santokhi was aanwezig om de samenleving toe te spreken. In gesprek met een groep inheemsen gaf hij aan dat er vanuit de regering alles wordt gedaan om de rechten van de inheemsen te waarborgen.
Traditionele geneeswijzen
Vooral voor binnenlandbewoners is hun leefwijze afhankelijk van de natuur en alles wat de natuur te bieden heeft. Zelfs wanneer het aankomt op genezing dan vindt die plaats door middel van traditie en cultuur. Dit is eigenlijk een soort gewoonte. Voor gewoonten geldt dus het gewoonterecht, binnen het gewoonterecht wordt het gebruikelijk handelen van een bepaalde groep in bepaalde gevallen gewaarborgd. Ook bij de geneeskunde van de binnenlandbewoners is dit het geval.
De president liet tijdens zijn ontmoeting met de inheemse groep op het Onafhankelijkheidsplein de bal rollen door te zeggen, dat ook voor de traditionele geneeskunde een speciale wet zal komen die de waarborging zal moeten garanderen. Burgers hebben dit tot zich genomen en wensen graag hun reactie hierop te geven.
Wetten maken gaat niet binnen een minuut
Raoul, een kritische burger, zegt tegenover de redactie van Dagblad Suriname, dat de president weer belooft dat zaken rondom een wet ter bescherming van traditionele geneeswijzen in orde gemaakt zullen worden. Wat Raoul nu erg vindt, is het feit dat mensen uit de gemeenschap nu zullen zitten wachten op de komst van deze wet en regelgeving. Vooral voor bijzondere groepen in de gemeenschap die op traditionele wijze hun geneesmiddelen maken en gebruiken is het een heugelijk feit dat er zo een wet komt. Jammer genoeg komen er geen wetten uit de lucht vallen.
Relevante opmerkingen
Raoul vond de opmerking die gemaakt is door een van de leden uit de inheemse groep die in gesprek was met de president heel erg relevant. Het ging erom, dat bij wijziging van een regering beloftes van vorige regeringen bij beloftes bleven. “Maar laat ons eens kijken naar de Kieswet, die ligt op de operatietafel”, en daar merk je volgens Raoul al hoe belangrijk het is om alvorens een wet in werking treedt of wordt herzien, daar genoeg tijd aan te besteden.
Is er genoeg tijd?
Voor Raoul speelt ook de factor tijd een belangrijke rol. De president zou heel veel willen bewerkstelligen voor iedereen, maar het moeten wel activiteiten zijn waarvoor genoeg ruimte bestaat. Volgend jaar staat het land een jaar dichter bij de verkiezingen en de regering is nu druk bezig met het grondenrechten vraagstuk. “Het zou dus wel lukken, maar er is wel genoeg ruimte nodig om dingen tot uitvoer te brengen”, en daarmee moet de president volgens Raoul ook rekening houden.
“De bevolking zit anders weer te wachten op nakoming van een belofte die door het gebruik van een toverstok afgerond zou kunnen worden. Rekening houdend met alle factoren zou het goed zijn om te zeggen, dat er een wet komt, maar dat er nog wat voorwerk gedaan moet worden. Totdat dit niet heeft plaatsgevonden zal er ook geen wet zijn”, geeft Raoul afsluitend in het gesprek met de redactie te kennen.