Uitspraken om zich diep over te schamen

We zien enkele zeer verontrustende ontwikkelingen in de Republiek Suriname die een verder effect zullen hebben op de sociaal-economische situatie in Suriname. Suriname zit in een diepe crisis en de oorzaak daarvan ligt in de politieke onrust in de regeercoalitie. Deze politieke onstabiliteit is ongekend in de moderne politieke geschiedenis van ons land. Zo zien we de keuzes en de uitspraken van een vicepresident die ongekend zijn. 

We hebben een vp die zijn grondwettelijke plaats in het staatsbestel niet kent. We hebben formeel een vp in het land die de Grondwet van Suriname niet erkent. Het is een grote vraag hoe het mogelijk is dat een vp volgens de Grondwet aan de verkiezingen deelneemt en benoemd wordt, maar diezelfde Grondwet niet erkent. 

Er is heel vaak door ons kritiek geuit op de NDP over uitspraken gedaan door NDP-politici en hoe die zich verhouden tot de democratische waarden. Maar wat de ABOP nu presteert plaatst de uitspraken door NDP-politici in een heel ander context, het valt allemaal in het niet. De vp heeft weer openlijk gedreigd met het weer opstarten van een burgeroorlog. Terwijl de man gebruikmaakt van zijn vrijheid van meningsuiting, en waarschijnlijk nog net niet strafbaar bezig is, is hij zijn eigen huizen aan het intrappen. Hij is bezig zich steeds te diskwalificeren en te bewijzen: ten eerste dat hij de positie die hij nu bekleedt onwaardig is. Ten tweede bewijst hij steeds, dat hij logischerwijs ongeschikt is voor een andere hogere functie. 

Suriname is een democratische rechtsstaat. In 1987 hebben wij gekozen voor een vreedzame manier van bestaan waarin de democratie, verkiezingen en indirecte inspraak via gekozen vertegenwoordigers in politieke partijen een grote rol spelen. We hebben staatsgrepen en oorlogen verworpen, ook de vuile binnenlandse oorlog. Zoveel zonen hebben onnodig in deze oorlog hun leven gelaten, zoveel vernietiging is aangericht, zoveel mensenrechten zijn geschonden. De vermeende achterstelling van bepaalde gemeenschappen in Suriname, zo toevallig de gemeenschappen waar de vp traditioneel zijn stemmen wenst te halen, is veroorzaakt door de gewelddadigheden waaraan hij leiding heeft gegeven. Het is tegen deze achtergrond allemaal onmogelijk om een tweesporen politiek beleid erop na te houden: dus aan de ene kant functioneren op basis van de Grondwet en aan de andere kant de Grondwet en de democratie verwerpen. 

Wat de vp op een politiek podium heeft gezegd dat hij niet zal aarzelen om weer een oorlog in Suriname te starten. Voorlopig is hij rustig, maar hij kan weer een jungle commando activeren. We weten niet of de achterban van de vp, zijn volgelingen en de ABOP weer een oorlog in het land willen. Het klinkt allemaal wel spannend en stoer op een politiek podium, maar het zijn de tekenen van een zwakke politicus en persoonlijkheid. Aanleiding van deze zware bedreiging is een wetsvoorstel van de VHP waarin de regel in de kieswetgeving zal worden geïntroduceerd dat personen met een strafblad niet gekozen kunnen worden tot president (of vp) van het land. Dat is een regel die eenmaal geïntroduceerd, universeel zal gelden voor alle politici, ook die van de VHP. Ook binnen de VHP kunnen politici opstaan met een strafblad en ook die zullen dan beperkt zijn. Het uitsluiten van presidenten die gezocht worden in het buitenland is een eis van het volk van zeer lange tijd.

We hebben in het recente verleden staatshoofden gehad die niet vrij Suriname konden vertegenwoordigen, omdat er een vrees was dat ze zouden worden gearresteerd. Het is onmogelijk om een president van een vrij en democratisch land te zijn en niet te kunnen reizen om het land te kunnen vertegenwoordigen. Het is een regel die niet persoonlijk gericht is tegen bepaalde politici. Want, als politici het politieke spel goed spelen dan kan zo een beperkende wetgeving in het politieke voordeel werken van degenen die daardoor worden geraakt. Politici kunnen dit verlies door slimme pr-campagnes omzetten in winst. Een voorbeeld is de strategie van Donald Trump. De jonge kiezers hebben nog geen beeld waarschijnlijk wat een burgeroorlog betekent en wat het specifiek in Suriname heeft aangericht. Het kan spannend klinken, maar het is een en al misère en ellende, met veel menselijk lijden. 

Wij denken dat onze vp het spoor bijster is, de man is de weg totaal kwijt geraakt. De man heeft een fatalistische houding, hij kent het verschil niet meer tussen goed en kwaad. Deze politicus is verblind door zijn persoonlijke politieke ambities. Het probleem in het geheel is dat in een systeem van pajongwaaiers en patronage, de patroon niet gecorrigeerd kan worden. 

We roepen de mensen in het systeem op om politici die oorlog aankondigen tot rede te brengen. Het Surinaamse volk, dat zijn geschiedenis heel slecht kent, moet alert zijn en alle dreigingen van oorlog vroeg te neutraliseren. Het is verwerpelijk dat Surinaamse politici, kennelijk door hun ongeletterdheid, niets hebben geleerd van de wereldgeschiedenis en al de oorlogen die in de wereld gaande zijn. We roepen deze politici op om naar het wereldnieuws te kijken en niet de hele dag te hangen op TikTok. Het is zeer verfoeilijk dat een vp in Suriname weer bloed wil vergieten in het land van onschuldige burgers.                 

error: Kopiëren mag niet!