In Readytex Art Gallery is donderdag een boeiende nieuwe solo-expositie van beeldend kunstenaar Kurt Nahar: That which I have found, becomes mine, geopend. Een toepasselijke titel, want wat Kurt ook tegenkomt, vindt of ontdekt, alles dat ook maar enigszins indruk maakt of opvalt, maakt hij zich eigen. En terwijl de beeldtaal in zijn nieuwe kunstwerken veelzijdig, prikkelend en vaak uitdagend is, is het vooral een reflectie van zijn verkennings- en ontdekkingsreis naar het leven, de maatschappij en zijn eigen identiteit.
De curator van deze expositie is Rosie Gordon-Wallace, de directrice van DVCAI (Diaspora Vibe Cultural Arts Incubator) in Miami, die al jarenlang een belangrijke samenwerkingspartner is van Readytex Art Gallery.
Het enige voorspelbare aan de kunst van Kurt Nahar is dat het onvoorspelbaar is. En in die onvoorspelbaarheid deinst hij nooit terug voor confrontatie of provocatie. Zijn grootste inspiratiebron is immers het leven zelf. Als zodanig is de voortdurende toestroom van objecten, indrukken en impulsen die steevast en ongefilterd op zijn nieuwsgierige en creatieve brein inwerken, een rijke voedingsbodem.
Bewuste of willekeurige observaties en gesprekken uit zijn dagelijkse leven, de diepere speurtocht naar zijn eigen erfgoed, de vele verrijkende kunstgerelateerde reizen naar het buitenland, maar ook markante maatschappelijke en politieke gebeurtenissen, ze zijn allemaal van invloed op de verhalen in zijn beeldtaal.
De titel van deze tentoonstelling is bijvoorbeeld geïnspireerd op een ontmoeting met een dame in de bus, die om haar heupen een traditionele doek had gebonden. In het Saramaccaans was deze tekst geborduurd op het stuk dat hing over haar derrière. Op dat moment, ‘that which Kurt had found, became his’. De tekst, welteverstaan. Vooral opvallend in de collectie kunstwerken in That which I have found, becomes mine, zijn de vele doeken waarin teksten een centrale rol spelen.
Kurts fascinatie voor taal, woordspelingen en getallen, wordt grotendeels gevoed door de Surinaamse en Jamaicaanse straatcultuur en muziek, zijn multicultureel erfgoedonderzoek en de numerologie. Deze gebruikt hij in gedurfde composities en combinaties om uitdrukking te geven aan zijn levendige verbeelding en sterke sociale betrokkenheid. Hij creëert zo opvallende kunstwerken die vaak verwijzen naar seksualiteit, identiteit en sociaal onrecht. Dezelfde energie en concepten past hij toe op zijn andere kunstuitingen, waaronder mixed media collages, assemblages en installaties.