Rentes TD-veiling gedaald, maar blijven nog steeds ver boven 50 procent

De rentes van de termijndeposito’s (TD) van de Centrale Bank van Suriname die deze week uit de veiling zijn voortgekomen, zijn gedaald, maar blijven nog steeds boven de 50 procent. 

De rente van de 1-weekse TD’s is met 5,4 procentpunten gedaald naar 52.5 procent. Aan 1-weekse TD’s is deze week een geldhoeveelheid van in totaal SRD 384 miljoen opgehaald.

Ook de rente van de 1-maandse TD’s is gedaald. De toegewezen rente hier is  59,8 procent, een daling van 3,3 procentpunt ten opzichte van vorige week. Er is aan 1-maandse TD’s een geldbedrag van in totaal SRD 152 miljoen toegewezen.

Bij de 3-maandse TD’s is de rente met 5,4 procentpunten substantieel omhoog geschoten naar 66,8 procent. Hier is voor een totaal bedrag van SRD 176 miljoen toegewezen.

Bij de TD-veiling deze week was het geveild bedrag (OMO-volume, Open Markt Operaties) SRD 980 miljoen. Van dit bedrag is in totaal SRD 712 miljoen toegewezen aan de deelnemende banken. De totaal gecommitteerde rentebetalingen zijn met de veiling deze week gestegen naar SRD 3,3 miljard. Dit zijn de renteopbrengsten van de algemene banken voor hun beleggingen in de kortlopende TD’s, sinds de TD-veilingen in juli 2021 door de Centrale Bank van Suriname zijn geïntroduceerd. De TD-veilingen zijn onderdeel van de Open Markt Operaties om de hoeveelheden geld in omloop te beheersen. 

Overtollige liquiditeiten in het bankensysteem worden met de TD-veilingen tijdelijk vastgebonden opdat het geen invloed kan uitoefenen in de economie. De TD-veilingen zijn gericht om de inflatie te beheersen, en daarmee het prijspeil. De jaar-op-jaar inflatie bedraagt per eind juni 54,7 procent.

SS

error: Kopiëren mag niet!