“Ik hoop aan het einde van de vakantie genoeg te hebben gespaard voor schoolspullen”

 “Als ik een vakantiejob kon vinden kon ik mijn ouders helpen om de kosten voor schoolspullen te dekken. Maar je moet in deze tijd echt geluk hebben om een vakantiejob te vinden”, zegt de 16-jarige Hendrik. De situatie in het land maakt dat veel mensen weinig geld hebben om klusjes door jongeren te laten doen. Vroeger was dat volgens Hendrik heel makkelijk. Je kon toen in de buurt vragen om een erf schoon te maken of met kleine klusjes te helpen. Hendrik denkt dat dit komt door de slechte situatie in het land. 

Voor nu heeft een visverkoper hem gevraagd om hem te helpen met de verkoop onder de markt. “Ik verdien niet veel, maar het is toch iets. Ik hoop aan het einde van de vakantie genoeg te hebben gespaard om de meeste schoolkosten te kunnen betalen”, zegt de tiener.

Zijn werkgever zegt wel blij te zijn met de hulp die hij van Hendrik krijgt. “Het is nu al moeilijk om mijn arbeiders die ik nu heb te betalen. Het leek mij dus niet verstandig om iemand bij te nemen. Maar, ik heb naar de situatie van deze jongeman gekeken en heb toch een kans genomen. Want onze jongeren moeten niet ontmoedigd raken en de schoolbanken verlaten omdat zij de kosten niet kunnen betalen. Dus met de beetjes die ik heb, help ik hem wel”, zegt de visverkoper.

De 13-jarige Brian zegt ook met hetzelfde probleem te zitten, maar hij geeft de moed niet op. “Mijn vrienden en ik nemen toch de kans om huis aan huis te gaan naar mensen om hen te vragen als ze iets voor ons te doen hebben. Het werkt niet altijd, maar in de meeste gevallen wel. Zo hebben wij wat te doen in de vakantie en verdienen wij ook wat erbij”, zegt Brian.

TM

error: Kopiëren mag niet!