Burgers schrikken van veranderingen in water- en elektriciteitstarieven

Veranderingen in water- en elektriciteitstarieven laten emoties en zorgen oproepen bij burgers. De nieuwe tarieven zijn aanzienlijk hoger dan wat burgers eerder betaalden, dit heeft impact op het gezinsbudget en de algemene kosten van het levensonderhoud. Als burgers niet goed zijn geïnformeerd over de redenen achter de tariefstijgingen en de mogelijke voordelen ervan, kan dit leiden tot verwarring en wantrouwen jegens de voorzieningsbedrijven en de overheid.

Hogere tarieven kunnen bijdragen aan een verhoogde financiële last voor huishoudens met beperkte middelen. Ook zullen de bedrijfskosten stijgen, wat van invloed kan zijn op commerciële activiteiten en landbouwpraktijken. Hogere tarieven kunnen weliswaar leiden tot meer bewustwording voor energie- en waterverbruik en vermindering van consumptie om kosten te besparen.

Maar, onbetaalbare watertarieven kunnen de algemene levenskwaliteit verminderen, want mensen worden gedwongen hun watergebruik te beperken. Beperkt toegang tot schoon water kan de gezondheid en hygiëne van individuen en gemeenschappen in gevaar brengen, waardoor het risico op ziekten toeneemt.

De tariefaanpassing van water- en elektriciteitsvoorzieningen zoals SWM en EBS, zullen dus een domino-effect hebben op de prijzen van producten en diensten, maar ook op het totale welzijn van een persoon. 

De N.V. Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) heeft vanaf juli 2023 nieuwe watertarieven ingevoerd. Deze zijn gebaseerd op een basistarief van SRD 41,81 per kubieke meter water, wat gelijk is aan de prijs voor het produceren van een kubieke meter water. Het eindtarief voor de verschillende tariefgroepen zal verschillen van het basistarief als gevolg van een kortingenstelsel dat gebaseerd is op toeslagen en het sociaaleconomisch beleid van de regering. 

De tariefgroepen van de huishoudens zullen maandelijks worden aangepast, totdat het eindtarief in januari 2026 wordt bereikt. Deze maandelijkse aanpassing, laat burgers wel schrikken bij het betalen van hun rekeningen. 

SD

error: Kopiëren mag niet!